Δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά εξετάζει πάντα όλα τα σενάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένεται από την Αθήνα ένα σαφές πακέτο.

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις είπε ότι «δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας, έχει εκφραστεί ξεκάθαρα η ελληνική κυβέρνηση. Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή» ενώ σε επίμονες ερωτήσεις για το περίφημο non paper του Spiegel με αντικείμενο την προετοιμασία Grexit είπε:

Αναζητούμε πάντα διαφορετικά σενάρια όπως κάνουμε πάντα, με όλες τις χώρες. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας. 

Ο κ. Ράις είπε ότι είναι συνεχείς οι διαπραγματεύσεις και αρχίζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλω να μιλήσω για το πότε θα υπάρξει συμφωνία, αλλά μόνο ότι άρχισαν οι συζητήσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «αναζητούμε μία συμφωνία σε βάθος (comprehensive agreement)» με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν χρήματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει «μόνο με μερικά μέτρα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη δόση της χώρας μας προς το ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την 6η και όχι την 1η Μαΐου, είπε ότι αναβλήθηκε λόγω διακοπών, διευκρινίζοντας ότι η επόμενη δόση, θα πρέπει να καταβληθεί σύμφωνα με την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Για το χρέος είπε ότι «όπως είπαμε πολλές φορές υπάρχει ένα υπάρχον πλαίσιο και δεν υπάρχει συζήτηση αλλαγής του. Προχωράμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με Αθήνα και εταίρους για μια συμφωνία και τα βήματα που θα φέρουν την Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης».

Παράλληλα σημείωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι «ευέλικτο και ανοικτό» σε προτάσεις που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος.

ε ερώτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές» σημειώνοντας ότι ελπίζει αυτό να γίνει με την εξέλιξη των επαφών. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Έχουν κάνει όλες τις πληρωμές και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τηρούν τις υποχρεώσεις τους» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «μία συμφωνία με πακέτο πολιτικών θα διευκόλυνε την προσπάθεια αυτή».

Τέλος, σε ερώτηση εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε άγνοια.

 


 

TAGS