Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προχώρησε στις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής παραχωρήσεις της, καθώς ο νέος γύρος των δραματικών συνομιλιών με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας που θα απελευθερώσει χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων άρχισε εκ νέου, τονίζει σε δημοσίευμα του το Reuters που κάνει αναφορά και στις προσπάθειες να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι ότι δεν θα εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα κατά της λιτότητας. 

Το Reuters τονίζει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ώστε να αποφευχθεί μία κρατική χρεοκοπία. Ταυτόχρονα παραθέτει τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών ζητούν μία συμφωνία με κάθε κόστος ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. 

Η διευρυμένη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας άρχισε σήμερα τις διαπραγματεύσεις με το αποκαλούμενο Brussels Group, ώστε να συζητηθούν οι διαπραγματεύσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα «ξεκλειδώσει» την χρηματοδοτική βοήθεια.

Οι συνομιλίες, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη πρωτομαγιά μέχρι και την Κυριακή, και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, o πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να παρέμβει ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός εάν κριθεί απαραίτητο. Σε ένα σημάδι σοβαρότητας, τονίζει το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο να μην υπάρχουν διαρροές προς τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Η Ελλάδα ζητεί μία ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ελπίζοντας πως η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τους όρους για παροχή ρευστότητας προς τη χώρα πριν πραγματοποιηθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ ευρώ στις 12 Μαΐου. 

Ο Τσίπρας εξελέγη με υποσχέσεις να δώσει τέλος στη λιτότητα που επιβάλει το αντιδημοφιλές πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, και μέχρι τώρα αρνήθηκε να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την παραχώρηση κρατικών εταιρειών που βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος του αριστερού κόμματός του σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, έπειτα από τη χθεσινή προκαταρκτική συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών, ανώτατος έλληνας αξιωματούχους επεσήμανε πως η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και να συμβιβαστεί ως προς τον ΦΠΑ καθώς και σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σε ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ετοιμάζεται να υποχωρήσει για να επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο την Πέμπτη αρνήθηκε οποιαδήποτε υποχώρηση, σε μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει τους δανειστές προτού αδειάσουν τα κρατικά ταμεία, σχολιάζει το Reuters

Η αρχική αντίδραση των δανειστών έπειτα από ένα δείπνο ανώτατων στελεχών της ευρωζώνης την Τετάρτη ήταν μη δεσμευτική. Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν ότι συζήτησαν «την πρόοδο και τις προσδοκίες» και όχι την ουσία των νέων προτάσεων. 

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πριν την 11η Μαΐου» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτηριστικά. 

Το σήμα για παραχωρήσεις ήρθε έπειτα από την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συζητήσεις χθες, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να υποχωρήσει σε μία τουλάχιστον από τι τρεις «κόκκινες» γραμμές που έθεσε, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τη φορολογία