«Φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις στο Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε συμφωνία με τους εταίρους μέσα στην εβδομάδα. 

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, στόχος είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για θέματα που δεν ανήκουν στις «κόκκινες» γραμμές, όπως εργασιακά και ασφαλιστικό, θέματα που χαρακτηρίζονται «ώριμα» και από τις δύο πλευρές, δηλαδή έχει επέλθει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις. 

Η Αθήνα επιδιώκει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει μια προέγκριση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα τεθούν στο τραπέζι του τακτικού Eurogroup στις 11 Μαΐου. Πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών σημείωναν ότι το έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Με τον χρόνο να πιέζει, οι δύο πλευρές αποφάσισαν το Brussels Group να συνεδριάσει και ανήμερα της Πρωτομαγιάς και το Σάββατο, με σκοπό να κλείσει η συμφωνία έως το βράδυ της 2ας Μαΐου. 

Στη σημερινή συνεδρίαση στο επίκεντρο βρέθηκε το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αύριο θα συζητηθούν θέματα ενέργειας, φορολογικά και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, και το Σάββατο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε σήμερα ότι το κλίμα είναι θετικό και σ' αυτό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα από ελληνικής πλευράς, καθώς και το ότι ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση. 

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σε δηλώσεις του στο CNBC, διέψευσε τις ελπίδες για μια άμεση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές. «Τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία την Κυριακή βασίζονται σε παρεξήγηση και δεν είναι ακριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. «Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει. Αλλά η πρόοδος αφορά την διαδικασία και όχι την ουσία, θα έλεγα» πρόσθεσε.

Γεύση από πολυνομοσχέδιο στο Υπουργικό

Την ίδια ώρα, σύγχυση έχει επικρατήσει σχετικά με το πολυνομοσχέδιο και το εάν θα τεθεί στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, σε άτυπη ενημέρωση, ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία αναφορά στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου βρέθηκε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, με στόχο την ενδιάμεση συμφωνία που θα ανοίξει τις πόρτες του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Το Μαξίμου θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, καθώς το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει τυπικά να έχει πρώτα τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων.