Στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel που αναφέρει ότι «ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά στις Βρυξέλλες, ωστόσο η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού θα μπορούσε να τον βοηθήσει».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν σοκαριστεί όταν το 2011 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης» γράφει το περιοδικό. «Τότε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν τον Παπανδρέου στις Κάννες και τον επέπληξαν» συνεχίζει το άρθρο που  τονίζει.

Τρεισήμισι χρόνια μετά και τέσσερις πρωθυπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μία παρόμοια απόφαση, αναφέρει το Spiegel που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Star. 

Αλλά τώρα, κανείς δεν εξερράγη από θυμό, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Κομισιόν δεν έκανε κανένα σχόλιο, και ο μόνος που φαίνεται να ενοχλήθηκε είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει το περιοδικό σχετικά με τα όσα ανέφερε χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Σύμφωνα με το Spiegel, στις Βρυξέλλες κανένας δεν φαίνεται να περιμένει ότι θα γίνει πράγματι το δημοψήφισμα. Εάν το ανακοίνωσε ο Τσίπρας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη τότε έκανε λάθος υπολογισμό, καθώς οι θεσμοί εδώ και καιρό καταρτίζουν σχέδια σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Η ξαφνική ιδέα του πρωθυπουργού, εκτιμά το περιοδικό, θα μπορούσε να στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας του. Μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Ρίγας, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος για συμφωνία με τους πιστωτές, συνεχίζει το δημοσίευμα που αναφέρεται και στις αλλαγές της διαπραγματευτικής ομάδας και στην τοποθέτηση ποιο μετριοπαθών ατόμων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αντιταχθεί στις όποιες παραχωρήσεις γίνουν και φλερτάρει με την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. Το αποτέλεσμα του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, αναφέρει το περιοδικό θα ήταν ήττα για τα σχέδιά τους. 

Αφού παραθέτει τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως επίσης και τις απόψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το περιοδικό αναφέρει πως το πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι ο ελληνικός λαός – η πλειοψηφία του οποίου τον στηρίζει- αλλά το ίδιο του το κόμμα. 

Για την ακρίβεια, το Spiegel εκτιμά πως το δημοψήφισμα είναι περισσότερο πολιτικός ελιγμός, παρά ενδεχόμενο, ενώ αναφέρει και το οικονομικό κομμάτι, τονίζοντας πως το να στηθούν κάλπες θα κόστιζε 110 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή δεν έχει...