Της Άρτεμις Παραδείσου

Σοκ προκάλεσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την Ελλάδα. Απαντώντας στο ερώτημα Ολλανδών βουλευτών εάν υπάρχει σχέδιο Β’ για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Το ερώτημα είναι εάν η Ολλανδία ετοιμάζεται ή αν η ευρωζώνη ετοιμάζεται για διάφορα ενδεχόμενα; Η απάντηση είναι ναι!»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει.»

Το δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αλλά και πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο για συμφωνία ως την Κυριακή, ώστε να είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα, προκειμένου να καταγραφεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος είναι η υπογραφή συμφωνίας κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ότι μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε βρεθεί το σύνολο του απαιτούμενου ποσού για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της «λίστας Βαρουφάκη», δεν συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο!

Πληροφορίες έκαναν λόγο για διαφωνίες υπουργών. Διαφωνίες που εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.

Κυβερνητικές πηγές εντοπίζουν τις διαφωνίες στην πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνοδοιπόρος του Δημήτρης Στρατούλης δήλωνε κατηγορηματικά χθες το πρωί ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν. Ούτε ότι στο Iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, κύριο άρθρο επισήμαινε ότι «εταίροι» και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση εκπέμποντας κελεύσματα για ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Στο ίδιο άρθρο υπογραμμιζόταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας.»

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι «εναλλακτικές επιλογές», δεν είναι άλλες από το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή.

Είθε ο Αλέξης Τσίπρας να επιβάλλει τις απόψεις του και να επαληθευτεί η εκτίμησή του ότι η συμφωνία είναι κοντά…