Με ένα άρθρο του στους Financial Times o Μάρτιν Σάντμπου γράφει για τις πιθανότητες που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τις εξής δύο: να αποφύγει τη χρεοκοπία ή να μπορέσει να διαχειριστεί ένα bank run που μπορεί να προκύψει στην πορεία. 

Όπως εξηγεί και στις δύο περιπτώσεις θα καταφέρει να ξεφύγει από το Grexit

Όλα όπως γράφει θα εξαρτηθούν από το κούρεμα που θα απαιτήσει η ΕΚΤ από την Τράπεζα της Ελλάδας μετά από μια ελληνική χρεοκοπία. «Σήμερα, κατά μέσο όρο, είναι περίπου στο 40%, κάτι που αφήνει περιθώρια για επιπλέον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας στις τράπεζες. Εάν υπάρξει χρεοκοπία, τότε η ΕΚΤ θα ανεβάσει το κούρεμα στο 75%, τα χρήματα θα μειωθούν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα προκληθεί πανικός. Σε ποσοστό 90%, το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να παρέχεται να είναι μικρότερο από ό,τι σήμερα και έτσι θα πρέπει οι τράπεζες να το πληρώσουν μόνες τους. Και πάλι, όμως, αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας»αναφέρει.


Το κούρεμα θα μπορούσε να είναι μικρότερο του 75%, αν η Ελλάδα τιμήσει μέρος των υποχρεώσεών της. 

 «Εκείνοι που πιστεύουν πως θα έκανε καλό στην Ελλάδα μια επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά τι συνέβη στην Αργεντινή, όταν άφησε την πρόσδεσή της στο δολάριο. Η υποτίμηση έκανε λίγα για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά έκανε πολλά για να αναδιανείμει τον πλούτο. Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά αυτή την ανάρρωση η ολιγαρχική Ελλάδα τη χρειάζεται ως έναν άλλον Πελοποννησιακό Πόλεμο», υπογραμμίζει.