Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφέρει η ΝΔ την μάχη της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο λόγος είναι προφανής. Εάν επιτευχθεί μεσοπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στην βουλή εφαρμοστικούς νόμους και τροποποιήσεις που θα αλλάζουν τα μνημονιακά νομοσχέδια. 

Ωστόσο η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει να έχει την απαραίτητη συνοχή ενώ ήδη εκφράζονται παράπονα και για τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. 

Η πιο ισχυρή αριθμητικά ομάδα βουλευτών της ΝΔ ζητά να μην στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση σε κανένα νομοσχέδιο, όπως άλλωστε έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση . Δεν μπορεί η ΝΔ ξαφνικά επειδή βρέθηκε στην αντιπολίτευση να συμπλέει με την κυβέρνηση δηλώνουν αρκετοί βουλευτές που επιμένουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές .Από την άλλη πλευρά οι μετριοπαθείς της ΚΟ της ΝΔ υποστηρίζουν ότι τα νομοσχέδια που έχουν ως γνώμονα την ανάπτυξη αλλά και εκείνα που είναι στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης οφείλουν να στηριχθούν γιατί διαφορετικά η ΝΔ θα εμφανιστεί ως ανάλγητη και υποστηρίκτρια δύναμη των μνημονιακών πολιτικών.

Όπως όμως η ΝΔ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών βουλευτών δεν μπορεί από την μία μέρα στην άλλη να γίνει αντιμνημονιακό κόμμα, έτσι και άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει μόνο μνημονιακές πολιτικές αγνοώντας την λαϊκή εντολή αλλά και την ανθρωπιστική κρίση.

Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του κόμματος λαμβάνει χώρα αυτή η διελκυστίνδα η βάση της ΝΔ δείχνει εντελώς μπερδεμένη και αδυνατεί να ξεχωρίσει μια ενιαία κομματική γραμμή στα θέματα κυρίως της οικονομίας. 

Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι επιστολές που έχουν φτάσει στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά από κομματικά στελέχη και όχι μόνο που του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η φωνή της ΝΔ δεν «ακούγεται» πουθενά. Δηλαδή ούτε σε συνδικαλιστικούς φορείς, ούτε σε φοιτητικές παρατάξεις , ούτε σε παραγωγικούς φορείς , ούτε σε σωματεία εργαζομένων , ούτε σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους ,ούτε καν στους αγρότες και τους ένστολους που αποτελούν παραδοσιακές δεξαμενές ψηφοφόρων για την κεντροδεξιά παράταξη .