«Το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να παραδοθεί» αποφαίνεται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έπειτα από μήνες δραμματικών διαβουλεύσεων, φρούδες ελπίδες και απειλές για χρεοκοπία, το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. 

Έχοντας προειδοποιήσει ότι τα χρήματα φτάνουν για τις βασικές λειτουργίες του κράτους, η ρευστότητα της κυβέρνησης φαίνεται πως έφτασε στο οριακό σημείο της, αναφέρει η εφημερίδα που τονίζει πως σε ένα δυσοίωνο σημάδι του τι μέλει γενέσθαι την περασμένη Τετάρτη συνταξιούχοι εισέβαλαν στη συνεδρίαση ενός Ασφαλιστικού Ταμείου

Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει πως καθώς οι διαπραγματεύσεις εμφανίζουν μικρή πρόοδο, η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδια για να βάλει «ταβάνι» στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας, ενώ θα αναγκάσει τις τράπεζες να «κουρέψουν» τις εγγυήσεις που απαιτούνται για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους.

Το σενάριο, συνεχίζει η Telegraph, θυμίζει τρομακτικά τις απειλές της ΕΚΤ προς την Ιρλανδία, που κατέληξαν σε πακέτο διάσωσης το 2010. 

Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο Ευρωσύστημα, έχουν υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ και ραγδαία φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη που δεν έχει φτάσει από το 2012, οπότε η Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, στην ιστορία.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας μένει να φανεί εάν αν η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πληρώσει το λογαριασμό για το χάος που θα προκληθεί στο ευρωσύστημα από το παθητικό του TARGET 2.

Η θέση της χώρας μετά τη χρεοκοπία, παραμένει ακόμα «στον αέρα» σημειώνει η εφημερίδα. Η Αθήνα, θεωρητικά θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη, μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την καλή θέληση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Όποιος φοβάται αυτό το παιχνίδι, χάνει». Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνθηκολογήσει και να παραδεχθεί, τελικά, την ήττα.

TAGS