Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Με προσεκτικά βήματα επιλέγει η κυβέρνηση να κινηθεί έως ότου κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, φοβούμενη ότι μπορεί να πέσει για δεύτερη φορά θύμα της καλοπιστίας της, όπως έγινε με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία δεν συνοδεύτηκε από ρευστότητα.

Ως εκ τούτου, το υπουργικό συμβούλιο απέφυγε να συζητήσει επισήμως το περίφημο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα περιμένοντας αφενός να δει πως θα εξελιχθεί η πρώτη μέρα του Brussels Group κι αφετέρου αναμένοντας ένα σινιάλο από την ΕΚΤ ότι θα αποδεσμεύσει την χρηματοδότηση προς την χώρα μας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να την ξαναπατήσει και να  φέρει στην δημοσιότητα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου προτού λάβει διαβεβαιώσεις ή έχει ακόμη και απτά δείγματα πως οι δανειστές θα ανοίξουν την κάνουλα και δεν θα αφήσουν τα ταμεία της Ελλάδας να «στραγγίξουν».  

Ένα πρόωρο θετικό σήμα στάλθηκε από τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΚΤ Κερέ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσουν τα κριτήρια για την έκδοση έντοκων γραμματίων του δημοσίου.

Αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί. Πρέπει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να γίνουν παράλληλες κινήσεις καλής θέλησης και να διαφανεί η προοπτική της συμφωνίας. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την αισιοδοξία του και είπε ότι η συμφωνία μπορεί να είναι και θέμα ημερών. 

Οπωσδήποτε όμως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει η λύση να δοθεί πριν από την 11η Μαΐου ίσως και με την σύγκληση ενός έκτακτου eurogroup.

Προς το παρόν δηλαδή το Μαξίμου κάνει αναγνωριστικά παιχνίδια με τους δανειστές και δεν ανοίγει απολύτως τα χαρτιά της. Διαμηνύει δε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν κόκκινες και δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν. 

Κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε χθες ότι η Ελλάδα στο Eurogroup θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος πριν από το υπουργικό είχε  συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.