Δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τροπολογία στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις η οποία θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ για ανάκληση μειώσεων σε συντάξεις

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τον νέο τρόπο υπολογισμού κυρίων συντάξεων από 1/1/2015, ο οποίος θα οδηγούσε σε μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κατάργησή του με νομοθετική πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά στην αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις μειώσεις συντάξεων από το καλοκαίρι του 2012 και εξής και τη συνταγματικότητα τους ή μη, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει, εάν επιδικαστούν επιστροφές, να επεκταθούν σε όλους τους συνταξιούχους, εφ' όσον το ανώτατο δικαστήριο κρίνει τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματικές. 

Όπως είπε το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια απόφαση θα έφθανε το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους φορείς των συνταξιούχων για την αναδρομική καταβολή των επιστροφών σε βάθος χρόνου. 

Τέλος, ο Ρωμανιάς τόνισε ότι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος του 2012 για πρόωρη συνταξιοδότηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν δυσμενείς αλλαγές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται ζήτημα με τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου.