Ένα κρίσιμο 4ήμερο αρχίζει σήμερα για την Ελλάδα. Ένα 4ήμερο διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα ώστε να καταστεί δυνατόν την Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δοθεί πράσινο φως για την αύξηση των ορίων εντόκων γραμματίων της χώρας.  

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αρχίσει η ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, έστω και σταδιακά, ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική ασφυξία και ο κίνδυνος «ατυχήματος» ενώ θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.   

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Μπενουά Κερέ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο Εuroworking Group , είπε ότι πιστεύει πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει το πλαφόν στη δυνατότητα έκδοσης εντόκων της χώρας αν διαφαινόταν μια συμφωνία. 

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για σαφέστατο καλύτερο κλίμα, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν μεγάλες αποκλίσεις. Ταυτοχρόνως δεν υπάρχει «φως» για το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.  

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισεμπλουμ δήλωσε ότι «οι σοβαρές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάζουν πρόοδο και αυτό είναι θετικό» προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν οι διαπραγματεύσεις είναι επαρκείς για να αλλάξουν το κλίμα. 

Είναι απολύτως σαφές ότι οι εταίροι- δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για επιτάχυνση των συζητήσεων για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό, ενώ από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν ο χρόνος επαρκεί ώστε να σταλεί το απαιτούμενο μήνυμα στην ΕΚΤ ώστε να αποφασίσει να χαλαρώσει τη «θηλιά» που πνίγει την ελληνική οικονομία.  

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναληφθεί το λάθος της 20ής Φεβρουαρίου και εμφανίζεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει στα μέτρα που θα φέρουν τον «έντιμο συμβιβασμό», αν πρώτα ή ταυτόχρονα δεν δει το «χρώμα του χρήματος»
Μετά την Τετάρτη 6 του μηνός, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 11η Μαΐου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Eurogroup. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε ως εκεί αναζητώντας εναγωνίως την ρευστότητα…