Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές αν και εκτιμά ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ο Ζαν κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης».

Πάντως ο ίδιος περιμένει σε αντάλλαγμα από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup. 

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές. Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση». 

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δισ. ευρώ

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ», δήλωσε επίσης ο κ. Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν».

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».