Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η ιστορία των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα έχει ταυτισθεί με μάλλον κατα τεκμήριο πολιτικά ανώμαλες περιόδους. Επτά δημοψηφίσματα έχουν διενεργηθεί στη χώρα (Νοέμβριος 1920, Απρίλιος 1924, Νοέμβριος 1935, Σεπτέμβριος 1946, Σεπτέμβριος 1968, Ιούλιος 1973 και Δεκέμβριος 1974), τα έξι είχαν αναφορά το θ(δ)εσμό της Βασιλείας και ένα για την έγκριση του "χουντικού" συντάγματος. 

Η συζήτηση περί Δημοψηφίσματος αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφου εκτιμάται ότι η προσφυγή σε αυτό ενδεχομένως να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση των δανειστών. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, όπως και για δημοσιονομικό θέμα. Ομως η νέα συμφωνία με τους εταίρους αν αυτή κριθεί ετεροβαρής για την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου υπερβαίνει τον οικονομικό χαρακτήρα και αναγορεύεται σε "ύψιστο εθνικό ζήτημα". Αρα υπερβαίνει a priori τα στενά όρια της οικονομικής πολιτικής με την κυβέρνηση να επιμένει ότι "δεν είναι κίνηση μπλόφα" και ταυτόχρονα να τονίζει ότι "αν φτάσουμε στην επιλογή του Δημοψηφίσματος, αυτό δεν θα έχει καμμία σχέση με το προηγούμενο του Γ.Α.Π. στις Κάννες". 

Βασικό ερώτημα είναι το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα ενός ενδεχόμενου Δημοψηφίσματος, ώστε η απάντηση να απαντάται με σαφήνεια στο ναι ή το όχι. Παρά τα κατά καιρούς λεχθέντα, το ερώτημα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να περιβληθεί τον τύπο " συμφωνείτε με την απόφαση της 11ης Μαϊου 2015 ως βάση της συμφωνίας, ναι ή οχι", με ταυτόχρονο αποκλεισμό πρότασης που θα θέτει εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι εάν το δημοψήφισμα περιβληθεί το χαρακτήρα του "εθνικού θέματος" προκηρύσσεται απο τον ΠτΔ ύστερα απο απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών. 

Το ερώτημα είναι ποιούς συμφέρει ένα Δημοψήφισμα. Οσο και αν φαίνεται περίεργο, στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν τον προβληματισμό τους αφου όπως εκτιμούν " αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου" υπονοώντας ότι μπορεί να δώσει αποτέλεσμα "άλλο απο αυτό που αναμένουμε". 

Ταυτόχρονα η αντίθεση των δανειστών σε δημοψηφισματικές επιλογές ενδεχομένως να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων εντός της ευρωζώνης, αφου "αρκετές κυβερνήσεις θα υιοθετούσαν το ελληνικό προηγούμενο". Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, τα οποία επιχειρούν να απαξιώσουν τη διαδικασία αυτή, ως πολιτική επιλογή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι "το Δημοψήφισμα δεν είναι επιλογή μας" αλλά προφανώς είναι " το τελευταίο όπλο μας απέναντι στους δανειστές", στέλνοντας το μήνυμα στο Βερολίνο πως " η αριστερή κυβέρνηση δεν φοβάται τον ελληνικό λαό".