Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έθετε ποτέ ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και αυτό το γνωρίζουν μέσα και έξω από το κόμμα. Το πρόβλημα (και κατά άλλους το άλλοθι) της κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι οι εκπεφρασμένες αντιρρήσεις, αλλά ένα κομμάτι της Κουμουνδούρου που δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά εκφράζει δυσαρέσκεια για τα «υπό συζήτηση» μέτρα. Την ίδια ώρα, και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση Υπουργοί, εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουν να φέρουν μια συμφωνία «παράτασης της λιτότητας» στη Βουλή

Στα πηγαδάκια και σε άτυπες συζητήσεις ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα. Η «κωλοτούμπα» για τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο σε ενδεχόμενο έμμεσης ή άμεσης φορολόγησης των πολιτών, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που επαναφέρουν μετ' επιτάσεως οι θεσμοί. «Νομοσχέδιο με ΕΝΦΙΑ δεν ψηφίζω» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στον Real fm και δεν είναι ο μόνος, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη απόφασης του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη που τάσσονται στη συγκρουσιακή γραμμή πρωτοκλασσάτου μέλους της κυβέρνησης και βρίσκονται είτε στο εθνικό κοινοβούλιο είτε στην Ευρωβουλή, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου. 

Τις τελευταίες ημέρες είναι έντονη η παρουσία των καθαρόαιμων Συριζαίων, οι οποίοι δεν διανοούνται ιδεολογική μετατόπιση, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η ώρα της ρήξης είναι τώρα, καθώς εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει σε απαιτήσεις που πλήττουν την κοινωνία, το τρένο της οριστικής διευθέτησης των πολιτικών λιτότητας, θα χαθεί για πάντα. 

Οι αντιδρώντες έχουν ήδη αποδεχθεί και ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες παίρνουν παράταση, ενώ ανάσα για τις ισσοροπίες της κυβέρνησης, δίνει και η μετάθεση της συζήτησης για εργασιακά και ασφαλιστικό τον Ιούνιο. Είναι εκείνοι όμως που προκρίνουν ως λύση το δημοψήφισμα, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως αρχικά τα είχαν υπολογίσει.  

Η Κουμουνδούρου γνωρίζει ότι πρέπει να βάλει πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις βουλευτών, κομματικών οργάνων, τάσεων και στελεχών δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης λειανθούν, τα τείχη της αριστερής πτέρυγας δεν θα πέσουν εύκολα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κρατά το λάβαρο της ρήξης, ωστόσο από πολλούς θεωρείται το αντίβαρο του Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και συνολικά της εικόνας της κυβέρνησης, για να κρατηθεί η ταυτότητα με την οποία εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πίσω από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπάρχουν πολλά στελέχη, τα οποία «βράζουν» και δεν πρόκειται να ψηφίσουν μέτρα που θίγουν το σύνολο και όχι τους έχοντες. 

Δεν είναι λίγοι και οι υπουργοί της Αριστερής Τάσης που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έχουν αποτραβηχτεί από την πρώτη γραμμή και τηρούν στάση αναμονής ενόψει της τελικής συμφωνίας. Αυτοί είναι ένα ηφαίστειο που κοιμάται και το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.