Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Με δύο πονοκέφαλους ξυπνά και κοιμάται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος είναι οι «αμφισβητίες» της θέσης του στο κόμμα και ο άλλος η αδύναμη αντιπολιτευτική φωνή που αρθρώνει η ΝΔ.

Ο πρώτος πονοκέφαλος είναι αυτός που φαίνεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια αφού οι προτάσεις αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ προέρχονται όχι μόνο από βουλευτές όπως είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ο Νίκος Δένδιας και άλλοι, αλλά και από απλά στελέχη του κόμματος, 15 εκ των οποίων μάλιστα εκφράστηκαν και μέσω επίσημης επιστολής, στη οποία αναφέρουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοικτά.

Η αντιμετώπιση αυτού του εσωτερικού ζητήματος στη ΝΔ δεν είναι εύκολο σταυρόλεξο. Και αυτό γιατί, κατά κύριο λόγο, ουδείς γνωρίζει πότε και από ποιους θα εκφραστεί επίσημα αυτή η αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος αλλά και με ποια μορφή. Δευτερευόντως επίσης ουδείς μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των βουλευτών και των στελεχών που θα συνταχθούν πίσω από μια τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο, η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και ήδη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη η ομάδα κρούσης του Αντώνη Σαμαρά έχει δημιουργηθεί και αποτελείται από στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιάννης Βρούτσης και άλλοι.

Τα στελέχη αυτά δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται σε όσους αναφέρονται σε διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας του κόμματος χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς» της ΝΔ και δημιουργούς κλίματος εσωστρέφειας. Οι «προεδρικοί» βουλευτές επιτίθενται στους υπόλοιπους και για τα συχνά γεύματα που παραθέτουν, όσοι νομίζουν ότι έτσι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη επόμενη μέρα για την ΝΔ και τους κατηγορούν για δημιουργία φατριών, που ως μόνο στόχο έχουν να πληγεί η συνοχή του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελεί όχημα εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων και πολιτικών κανενός» δηλώνει στο newpost κορυφαίος προεδρικός βουλευτής που υποστηρίζει ότι η βάση του κόμματος θα είναι αυτή που θα δώσει τελικά την απάντηση.

Εκεί, στη βάση του κόμματος, βασίζει και την τακτική του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Άλλωστε, ήταν η βάση του κόμματος που του έδωσε την προεδρία το 2009 και εκεί θα απευθυνθεί πάλι ο κ. Σαμαράς.

Ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου έχει προγραμματίσει ομιλίες και συναντήσεις με κομματικούς φορείς, όπου βασικό μενού συζήτησης, μετά την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, θα είναι τα εσωκομματικά.