Του Ιωάννη Μαρτέλλου

«Δεν πάω πουθενά, πουθενά…εδώ θα μείνω» είναι το ρεφρέν του λαϊκού άσματος και αυτό ταιριάζει απόλυτα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που δεν έχει καμία διάθεση αποχώρησης, αλλά το αντίθετο: προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Θα το πετύχει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια στο καίριο ερώτημα εάν θα υπάρχει αλλαγή σελίδας και διαδοχή στη ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παρουσία του προ ημερών στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίπλα στον παράγοντα σταθερότητας στην κεντροδεξιά, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας.

Μόνο που η ενότητα, όπως την θεωρεί ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς για πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών είναι εύθραυστη, ενώ ακόμα και η πρώτη θεματική προσυνδιάσκεψη που έγινε το προπερασμένο Σάββατο στην Πάτρα, εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα το τριήμερο 11-12-13 Ιουλίου, ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Η προσωπική αγωνία και προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να κρατηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας, να παρουσιάσει το δικό του αφήγημα στην κοινωνική και κομματική βάση του κόμματος και να επιχειρήσει να κάνει πράξη την πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, δεν βρίσκει πολλούς οπαδούς, ενώ οι εσωκομματικοί του αμφισβητίες λένε ότι «απλώς κερδίζει χρόνο».

Σε αυτό το κλίμα και ενώ η ΝΔ δεν κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις, στο εσωτερικό της παρατηρείται έντονη κινητικότητα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, πλευρές που έχουν ένα κοινό σημείο: εκτιμούν πως το κόμμα τους, στη σημερινή του μορφή, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και χρειάζεται ριζικές αλλαγές, ακόμα και στη θέση του προέδρου.

Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούν αμφισβητίες - δελφίνοι και η νυν ηγετική ομάδα: όσο η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο της, ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών δεν μπορεί να γίνει.

Ουσιαστικά το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι δεδομένο ότι θα καθορίσει εν πολλοίς το τοπίο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και άρα είναι λογική και η στάση αναμονής και η ήπια εσωκομματική κριτική που εξακολουθούν να ασκούν οι «δελφίνοι».

Αν και όλοι είναι επιφυλακτικοί όσο δεν προχωρά η διαπραγμάτευση και δεν υπάρχει συμφωνία, οι παρασκηνιακές διεργασίες κορυφώνονται και εντοπίζονται σε διάφορα μέτωπα:

Υπάρχει μια ομάδα περίπου 15-20 βουλευτών που έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, ενώ συναντιέται σε τακτά χρονικά διαστήματα -όχι πάντα με την ίδια σύνθεση- και συζητά για τις εξελίξεις. Αυτή η ομάδα σχεδίαζε αρχικά να συγκεντρώσει υπογραφές για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά αυτή η επιχείρηση έχει «παγώσει» προσωρινά.

Κινητικότητα καταγράφει μια άλλη ομάδα μελών και στελεχών της ΝΔ, που αποκαλούνται «Εβερτικοί» και οι οποίοι ετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Θέατρο Χατζηχρήστου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου και θα μιλήσουν για το μέλλον του κόμματος.

Τη δική της παρουσία κάνει μια άλλη ομάδα, 40άρηδων, παλαιών ΟΝΝΕΔιτών, η λεγόμενη ομάδα Πούλιτζερ (σ..σ. πήρε το όνομα αυτό επειδή συναντώνται στο ομώνυμο καφέ-μπαρ πίσω από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας) που προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στο κόμμα.

Επίσης, υπάρχει μια ομάδα περίπου 15 πρώην βουλευτές της Ν.Δ., που έως τις 25 Ιανουαρίου βρίσκονταν στα βουλευτικά έδρανα, που συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έστειλαν επιστολή στον Αντ. Σαμαρά για να γίνει συνέδριο.