«Δεν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια συμβιβασμού, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καταρρεύσει μόνο η ίδια, αλλά θα μιλάμε και για την “τελική λύση” στον τόπο» δηλώνει ο Υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης

Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής επισημαίνει ότι αυτήν την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες «κόκκινες γραμμές» που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό «πρόγραμμα-πακέτο», το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας για την οικονομία και στην Ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό.
 
«Οφείλουμε να κινηθούμε στον αντίποδα των μίζερων και ασύμμετρων δογματισμών που μοιάζουν ως προτεραιότητα για τους “θεσμούς”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και υπογραμμίζει πως οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η σφοδρή πίεση στα λαϊκά στρώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κερδοφόρων επιχειρήσεων, αφήνουν ανέγγιχτη την υπερεξουσία των διαπλεκόμενων ολιγαρχών και δεν παράγουν νέο πλούτο για τη χώρα και τους εργαζόμενους.
 
Σε ερώτηση, εάν ο ίδιος πιστεύει στην προοπτική της χώρας εκτός ευρωζώνης και με δικό της νόμισμα, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντά ότι τα μόνα δόγματα που οφείλουν να προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές μας είναι η εθνική αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θέτει ως εναλλακτική -στα μνημόνια, τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό- την προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία με ορίζοντα ένα νέο σοσιαλισμό, πέρα από τις αποτυχημένες συνταγές του «υπαρκτού».
 
«Δεν υπάρχει κάτι πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα : η εξουσία για την εξουσία», δηλώνει ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς εάν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό θα μετριάσει τη στάση του, γιατί ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα θα προτιμήσουν την εξουσία. Ταυτόχρονα, αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει θετικά την κοινωνία. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε», τονίζει κατηγορηματικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Για τις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της ρήξης και του εθνικού νομίσματος, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν οι πραγματικές θέσεις και διαθέσεις των πολιτών σε σύνθετα θέματα όπως αυτό του νομίσματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει νέος πολιτικός σχηματισμός στη βάση απλώς και μόνο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
 
Για το ζήτημα του χρέους και των δόσεων αποπληρωμής του, τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους λεγόμενους «εταίρους» και φυσικά μέσω μιας ελληνικής προσπάθειας για τη βαθιά διαγραφή του. «Το υπέρογκο και άδικο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και η διεκδίκησή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, είναι απόλυτα δίκαιη και δεν έχει, με κανένα τρόπο, ξεχασθεί ή εγκαταλειφτεί», δηλώνει.
 
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα εντατικά «ανοίγματα» που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και πολλές άλλες χώρες, δεν αφορούν στην αποκόμιση πιστώσεων για την αποπληρωμή δόσεων στους δανειστές, αλλά συνδέονται με την προσπάθεια να εξευρεθούν συνέργειες που θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα και, ασφαλώς, με την ανάγκη να διαμορφώσει η Ελλάδα μια νέα ανεξάρτητη πολιτική και αναπτυξιακή πορεία, πέρα και έξω από το δόγμα της ευρωατλαντικής υποτέλειας.
 
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναλαμβάνει ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στήριξαν ανεπιφύλακτα τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, με πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ και ορισμένους κύκλους του ευρωπαϊκού κατεστημένου. «Οι συζητήσεις για οριστική κατάληξη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και εφ’ όσον ολοκληρωθεί η συμφωνία οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγωγός, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας πλευρά, θα ολοκληρωθεί στο ακέραιο», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.