Με απαισιόδοξα για την χώρα μας δημοσιεύματα «ξαναχτυπούν» οι γερμανικές εφημερίδες. Σε χθεσινό δημοσίευμά της η Handelsblatt αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει γρήγορα μετρητά από τους εταίρους» και το δικαιολογεί λέγοντας ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας μεγάλα ποσά.

«Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμενα χρήματα» τονίζει η εφημερίδα στο άρθρό της, ενώ τονίζει ότι σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και να επιτευχθεί μια συμφωνία στις 12 Μαϊου, θα χρειαστεί πολυς καιρός για να μπουν στα ταμεία όσα χρήματα πρέπει για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Η πιθανότητα αυτή είναι μηδαμινή, ακόμα και σαν ιδέα είναι τρελή» προσθέτει η εφημερίδα. 

«Πρέπει πρώτα να προωθηθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, να επιτευχθεί η συμφωνία με την Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά και να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι μεταρρυθμίσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μόνο αν γίνουν όλα αυτά, τα χρήματα θα μπορούν να βρουν το δρόμο για την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει ότι για χάρη των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμό και να αναθεωρήσει την θέση της σε σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ.

Οπως τονίζει το δημοσίευμα «Η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές πρέπει να διανυθεί και γιαυτό η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει στους δανειστές ως μέτρο την αύξηση του ΦΠΑ, κάτι το οποίο είχε αποφύγει για να μην επιβαρύνει περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους πολίτες .

Στην FAZ υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται έντονα το δημοψήφισμα, αλλά και η απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε εκείνον και τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, Ελλάδα και δανειστές έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς έχουν βρει και άλλα σημεία επαφής, όπως το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού συνεδρίου.