Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Ο όρος «Grexit» έχει επανέλθει δυναμικά στο λεξιλόγιο όσων ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση έχει δηλητηριαστεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει γίνει αποδέκτης των σκληρών μηνυμάτων από τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. και του έγινε σαφές πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Ειδικά η πρόσφατη επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρκετή για να του ξεκαθαρίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος ποιος κάνει κουμάντο στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη να θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα «Grexit», αλλά είναι πλήρως προετοιμασμένοι για το κακό σενάριο, ενώ η D-Day, δηλ. η 6η Μαϊου είναι προ των πυλών.

Αυτή τη μέρα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει και όλα είναι ανοικτά, εάν δεν επέλθει συμφωνία. Η Αθήνα διαπιστώνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι οι δανειστές κινούνται εκβιαστικά εναντίον της.

Για τους Ευρωπαίους, η Αθήνα είναι αυτή που πρέπει πλέον να κάνει κάποια ουσιαστική κίνηση και ο φόβος να υπάρξει capital control θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και της επίτευξης συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξυπηρετήσει τις επερχόμενες υποχρεώσεις που γίνονται ιδιαίτερα δυσβάστακτες από τον Ιούνιο και μετά. Συγκεκριμένα, εφόσον, μετά και από την παρέμβαση της Κυβέρνησης, οι ταμειακές δυσκολίες στα τέλη Απριλίου ξεπεράστηκαν, ο επόμενος «σκόπελος» είναι στις 12 Μαΐου.

Εκείνη την ημέρα, την «Μεγάλη Τρίτη», η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει 697 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αφού πρώτα αποπληρώσει 183 εκατ. ευρώ στο Ταμείο στις 6 του μήνα.

Τα δύσκολα είναι για τον Ιούνιο, καθώς οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ και προς έντοκα γραμμάτια στα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ το «καυτό» δίμηνο είναι Ιούλιο-Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία οι υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 5,1 δισ. και 3,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του ελληνικού Κράτους για μισθούς, συντάξεις, που φτάνουν σχεδόν τα 1,6 δισ. ευρώ τον μήνα και χωρίς βεβαίως να συνυπολογίζονται λειτουργικά έξοδα και άλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί πλήρως τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των στιγμών, ενώ το μήνυμα από τους Ευρωπαίους είναι σαφές: «Οι εκβιασμοί δεν περνάνε στην Ευρώπη».