current views are: 6

3 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:45

Σκουρλέτης: Παράλογες εμμονές των εταίρων τα τελευταία 24ωρα

Για παράλογες εμμονές των εταίρων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Δημοσίευση 14:45’
αρθρο-newpost

Για παράλογες εμμονές των εταίρων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Για παράλογες εμμονές των εταίρων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του “mail Χαρδούβελη“. Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς “μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο”. Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ’ επιτάσεως. Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της», είπε.

Πρόσθεσε δε πως «αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ώρες -που τα είχαμε ακούσει και τις προηγούμενες εβδομάδες-, ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι εδώ που έχουμε φτάσει, ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις… Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός-, ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα… 
Στο μεν πολιτικό επίπεδο, δεν θέλει κανείς -προφανώς ούτε και η κ. Μέρκελ-, να αναλάβει το κόστος μίας ρήξης με την Ελλάδα. Από την άλλη, στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ, εμφανίζεται η πιο άτεγκτη λογική, εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη… Και οι δύο πλευρές υπάρχουν. Ασφαλώς υπάρχουν αντιθέσεις, διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις και στην πλευρά των δανειστών, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα”.

Όπως τόνισε «οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Και θεωρώ ότι δεν είναι -τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά-, κάποια δογματική προσέγγιση. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Πρώτα απ’ όλα, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φόροι για κάποιες κατηγορίες ακινήτων. Όλα αυτά τα μέτρα, ποιο σχέδιο εξυπηρετούν, σε ποιο σχέδιο είναι ενταγμένα; Αν είναι να παίρνουμε μέτρα, για να υλοποιήσουμε το προηγούμενο μνημονιακό πρόγραμμα και σχέδιο, τότε είναι κάτι αδιέξοδο, χωρίς προοπτική. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι κάποιος κόσμος μπορεί να δεχθεί ότι είμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, μπορεί κι αυτός να δει τη δική του συμμετοχή, στην υλοποίηση ενός σχεδίου, όμως, που ανοίγει μία προοπτική για τη χώρα και που θα έχει και το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας».


σχετικα αρθρα