Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Μόνο σκωπτικά σχόλια προκαλεί από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών η «φιλολογία» που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός «αναλώνεται σε διμέτωπο αγώνα, αφενός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να σβήνει φωτιές και αφετέρου απέναντι στους δανειστές». 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σε συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι «αν τα συστημικά Μίντια επιδιώκουν να εμφανίσουν την κυβέρνηση και το κόμμα διχασμένα τότε μάλλον ούτε την εικονική τους πραγματικότητα δεν υπηρετούν».

Η επισήμανση αυτή έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να «δαιμονοποιηθεί» ο Π.Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» απέχει της πραγματικότητας. Και τούτο γιατί όπως λένε στελέχη της πλέον συγκροτημένης τάσης του κόμματος  «θα είμαστε οι τελευταίοι που θα σκεφθούμε να προκαλέσουμε κυβερνητικό ζήτημα», θέση που αποδυναμώνει το «επιχείρημα» ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα στο όνομα των κόκκινων γραμμών, θα οξύνει την κριτική της με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα».

Το γεγονός ότι στελέχη της συγκεκριμένης τάσης συμμετέχουν σε κρίσιμα υπουργεία φαίνεται ότι για τους εμπνευστές των σεναρίων αυτών, δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Ας το προεκτείνουμε το θέμα, όπως το έθεσε στέλεχος της κυβέρνησης: «Το διακύβευμα είναι κρισιμότερο από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να καταγράφονται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας με την παρουσία του Α. Τσίπρα, τα μέλη που πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα» απέφυγαν, παρά τα θρυλούμενα, να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Η στάση αυτή δεν ήταν απόρροια μιας «ευγενούς χειρονομίας», αλλά αποτέλεσμα συζήτησης εντός της τάσης όπου πρυτάνευσε η θέση «είμαστε αριστερή κυβέρνηση, αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δεν λύνονται με κατά μέτωπο επιθέσεις». Ουσιαστικά αυτό δεν ερμηνεύεται ως «βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών" αλλά ως αντικειμενική προσέγγιση της πραγματικότητας, την οποία "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». 

Παρά τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα «Ισκρα», που εκφράζουν ενίοτε ακραίες απόψεις της τάσης, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επιμένουν ότι «ο ρόλος μας δεν είναι αντιπολιτευτικός της κυβέρνησης, αλλά ενωτικός και βαθύτατα πολιτικός» που σημαίνει ότι «όποιος ονειρεύεται πτώση της κυβέρνησης από τα μέσα, μάλλον βλέπει εφιάλτες...» Εξάλλου όπως επισημαίνουν συχνά - πυκνά συνεργάτες του πρωθυπουργού» οι σχέσεις του Α. Τσίπρα με τον Π. Λαφαζάνη είναι δοκιμασμένες στο χρόνο» και ο συνετός υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν φημίζεται για τις τρικλοποδιές του...