Κατά κοινή ομολογία ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός Οικονομικών, τόσο για το στυλ και τις οικονομικές του θέσεις, όσο και για το «γκελ» που έκανε εντός και εκτός συνόρων. 

Από την πρώτη τη στιγμή που ανέλαβε το πιο κρίσιμο χαρτοφυλακίο της κυβέρνησης, ξεχώρισε για το διαφορετικό lifestyle όσο και για τη συγκρουσιακή πολιτική που ακολούθησε απέναντι στους εταίρους. Κατόρθωσε να κάνει την τρόικα «θεσμούς», τα διεθνή μίντια να ασχολούνται με τις δηλώσεις και το ντύσιμό του, αλλά και να προκαλέσει τεράστιες αντιπάθειες στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη του Σόιμπλε. 

Προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, στάθηκε απέναντι στους σκληρούς της ευρωζώνης με τον αέρα του «ροκ σταρ», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν τα διεθνή δημοσιεύματα, και επιχείρησε να αποδείξει ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δίνει τροφή στο τέρας του χρέους και της λιτότητας. Ωστόσο, αυτό που δεν περίμενε ο κ. Βαρουφάκης ήταν ότι τα «κοράκια» των πιστωτών θα επέμεναν σε λυσσαλέους εκβιασμούς και δεν θα του δινόταν ο χρόνος που ήθελε για να αναπτύξει τα επιχειρηματά του.Η αρχή, λένε, ειναι το ήμισυ του παντός και η αρχή που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έδειξε την πορεία που θα ακολουθήσει. Η φαρμακερή χειραψία του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η δηλητηριώδης προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup με τη φράση "you just killed troika", έβαλε το έλληνα υπουργό στο μάτι του ευρωπαϊκού κυκλώνα.

Η αποδοχή του, ωστόσο, απο τους ευρωπαίους ομολόγους του, την ΕΚΤ, αλλά και την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέλυσε γρήγορα τις πρώτες επιφυλάξεις και ανέβασε τον αντισυμβατικό καθηγητή Οικονομικών στο "άλογο" της δημοφιλίας. Ακριβώς τρεις μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στη Ρίγα της Λετονίας και δέχεται κατά μέτωπο επίθεση από τους ομολόγους του, με ενορχηστρωτή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για «σφυροκόπημα», ενώ αποκαλύπτονται χαρακτηρισμοί όπως «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος» που αποδίδονται στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους. Ο Έλληνας υπουργός, μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Νίκο Θεοχαράκη αντιμετωπίζουν την απόλυτη απομόνωση, ενώ δεν προσέρχονται και στο εθιμοτυπικό δείπνο εργασίας μετά το πέρας του Eurogroup. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, έχοντας χάσει το έδαφος κερδήθηκε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η απόφαση του Πρωθυπουργού  να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, δύο ημέρες μετά το δραματικό Eurogroup της Ρίγας, βρίσκει τον υπουργό Οικονομικών παροπλισμένο και εκτός των συνομιλιών με τους θεσμούς. Τα φτερά του άλλοτε φέρελπι υπουργού κόβονται ακόμη περισσότερο από τον νέο συντονιστή των διαπραγματεύσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος από το βήμα της Βουλής παραδέχεται λάθη στη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. 

Μετά το «χαστούκι» της Λετονίας και της υποβάθμισης του από το Μαξίμου, η δημοφιλία του κ. Βαρουφάκη ανακάμπτει με τον, καταδικαστέο από όλους, προπηλακισμό του από ομάδα νεαρών στα Εξάρχεια, ενώ βρίσκόταν σε δείπνο με τη σύζυγό του. Συνομιλώντας με τους αναρχικούς κατορθώνει να κερδίσει την αποδοχή τους και δείχνει οτι η πολιτική για εκείνον πιθανότατα να έχει βραχυχρόνια διάρκεια, δηλώνοντας λίγο πολύ «περαστικός» από το πολιτικό γίγνεσθαι. Λίγα 24ωρα αργότερα εμφανίζεται στην πορεία της Πρωτομαγιάς, γίνεται δεκτός με επευφημίες από τους πολίτες, οι οποίοι τρέχουν για μια φωτογραφία ή για να του εκφράσουν τη στήριξή τους στις επιθέσεις που δέχεται.

Ωστόσο, οι κακές γλώσσες μιλούν ήδη για την επόμενη μέρα στο υπουργείο της οδού Νίκης, η οποία ίσως δεν θα βρει τον διάσημο οικονομολόγο στο γραφείο του πέμπτου ορόφου. Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την κατ´ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, για σχεδόν μια ώρα,  πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρά τον χαρακτηρισμό του ως "asset" από τον Πρωθυπουργό, το Μαξίμου εμφανίζεται δυσαρεστημένο με αρκετές από τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη. Πολλοί του χρεώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την απώλεια πολύτιμου χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, καθιστώντας τον υπουργό Οικονομικών "βαρίδι" για την πορεία της κυβέρνησης. 

Ακόμη πιο κακές γλώσσες σημειώνουν με νόημα ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου ενδέχεται να είναι και το τελευταίο για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για συμφωνία "ομαλής εξόδου" από την κυβέρνηση, ώστε να μην φανεί ότι υπό τις πιέσεις των εταίρων και την κατακραυγή της Ρίγας, αποπέμπεται από την κυβέρνηση της Αριστεράς,  ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι ότι την ώρα που παρουσίαζεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, εκείνος βρίσκεται για Σ/Κ στο σπίτι του στην Αίγινα.