Ως «ενθαρρυντικές» αναφέρονται από πηγές της Ευρωπαικής 'Ενωσης οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα που θα συνεχίσουν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο τονίζεται ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. 

Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω ότι είναι ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.

«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή. «Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή. Η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων», ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

'Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του Brussels Group, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους υπόλοιπους υπουργούς που συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα, συνεδρίασαν αργά το απόγευμα, προκειμένου να προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης σε μια δύσκολη για τις διαπραγματεύσεις εβδομάδα.