Με άρθρο του στη FAZ o Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος

«Πρώτον θα δημιουργούσε μια συναίνεση εντός της ελληνικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα των δομικών μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία δεν υπήρχε στις ελληνικές πολιτικές ελίτ μια τέτοια συναίνεση. Αντιθέτως, οι μεταρρυθμίσεις απορρίφθηκαν με σφοδρότητα από όλα τα κόμματα και τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες», γράφει και προσθέτει πως «ένα δημοψήφισμα θα πίεζε τους Ελληνες να επιλέξουν, να παραδεχθούν την πραγματικότητα και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Επιπλέον, θα σταματούσε με το δημοψηφίσμα η συζήτηση περί “Grexit”, σε περίπτωση συγκατάθεσής τους στην μεταρρυθμιστική πολιτική».

Ο Παπανδρέου επισήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα θα αισθανθεί αναγκασμένη να προκηρύξει δημοψήφισμα, διότι υποσχέθηκε πολλά στον προεκλογικό αγώνα και χρειάζεται ανανεωμένη εντολή για να εφαρμόσει μια συμφωνία με τους δανειστές.

«Ενα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν, εν τούτοις, επιδοκιμαστέο μόνον αν η κυβέρνηση θα είχε το θάρρος να ζητήσει από το λαό την συγκατάθεσή του για ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. Αν προετοιμαστεί καλά και υποστηριχθεί από τους εταίρους, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντικό κέρδος για τη δημοκρατία. Θα δημιουργούσε, επίσης, μια νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία», προσθέτει.