Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Να φέρει την συνολική συμφωνία με τους δανειστές πιο κοντά, ει δυνατόν στα τέλη Μαΐου σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση προσπαθώντας να δείξει τους θεσμικούς συνομιλητές της ότι είναι αποφασισμένη να συμφωνήσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και όχι μόνο για να εισπράξει χρήματα που θα εξασφαλίσουν την οικονομική σωτηρία της χώρας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει προς το παρόν τα αυτιά του στις εσωκομματικές σειρήνες που θέλουν την κυβέρνηση να εγκαταλείπει την εξουσία, ή να προκηρύσσει κακήν κακώς δημοψήφισμα για να ξεπεράσει τον κάβο και δεν ασχολείται με τις προτάσεις στελεχών που μιλούν για ρήξη. 

Ο στόχος του παραμένει η επίτευξη συμφωνίας και ειδικά για τις επόμενες ημέρες επιδιώκει την υπογραφή της ενδιάμεσης προκειμένου να απελευθερωθεί η ρευστότητα και η χώρα να μπορέσει να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. 

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, επομένως η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα την βρει ανολοκλήρωτη και ο Μάριο Ντράγκι θα κληθεί χωρίς να έχει κάτι το χειροπιαστό να αποφασίσει εάν θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δίνοντας ανάσες στην Ελλάδα και φυσικά και στο Μαξίμου. 

Η οδηγία που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην διαπραγματευτική ομάδα είναι να παραμείνει αμετακίνητη στις κόκκινες γραμμές και να συζητεί για τα θέματα που έχουν ωριμάσει και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μία μίνιμουμ συμφωνία. Όσο για το εργασιακό και το ασφαλιστικό για τα οποία επιμένουν οι δανειστές και πρωτίστως το ΔΝΤ θα μπουν κι αυτά στην κουβέντα, όταν όμως υπογραφεί η αρχική συμφωνία και στην συνέχεια ξεκινήσει και η συνολική συζήτηση για όλο το πακέτο. 

Η κατάσταση είναι οριακή και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανοίξει έναν νέο γύρο πρωτοβουλιών ενδεχομένως και με τηλεφωνικές   επαφές που θα προκαλέσει με ευρωπαίους ηγέτες και εκπροσώπους των ευρωπαίκών θεσμών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει όμως εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς τα εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν και να επιτρέψουν πριν από το Eurogroup την γεφύρωση των διαφορών για τα θεμελιώδη, δηλαδή τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά.