current views are: 1

4 Μαΐου 2015
Δημοσίευση09:36

Σακελλαρίδης: Συνολική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο – Άγνοια δηλώνει το Βερολίνο

Για συμφωνία πακέτο έκανε λόγο στο πρώτο briefing ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Για συμφωνία πακέτο έκανε λόγο στο πρώτο briefing ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Για συμφωνίαπακέτο έκανε λόγο στο πρώτο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απορρίπτοντας τα περί υπογραφής νέου μνημονίου και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση».

Ο κ. Σακελλαρίδης αρχικά ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί και υπενθύμισε πως η απρόσκοπτη ενημέρωση είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

«Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την παρουσία του πρωθυπουργού. Έγινε μια ενημέρωση για την εξέλιξη του Brussels Group. Στο πλάισιο αυτής της συζήτησης τέθηκαν όλα τα ζητήματα και άμεση επαφή με όσους συμμετέχουν στις διπαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Το BG τις διαδικασίες του τις ξεκινά στις 2 το μεσημέρι. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Είναι άκομψο και αδόκιμο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να μπω στην ουσία της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Σακελλαρίδης, στην πρώτη του ενημέρωση. 

Στην πρώτη ερώτηση σχετικά με το αν υπαρχει χρόνος ή άλλος στόχος ή εναλλακτική απάντησε: 

Γνωρίζετε όλοι και όλες ότι με τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να πετύχουμε ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία. Σκοπός να καταλήξουμε στο τέλος Ιουνίου σε μια γενικότερη συμφωνία. Αυτη τη στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, συζητάει και έχει υπάρξει πρόοδος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των θεμάτων. 

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν ξέρουμε τίποτα για συνολική συμφωνία

«Δεν γνωρίζουμε για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα», τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η ίδια σχολιάζοντας δημοσιεύματα από το Σαββατοκύριακο, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις  διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε ότι «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που ειναι απαραίτηταγια να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».

Στο τραπέζι απολύσεις και συντάξεις – «Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση»

Σε ερώτηση του διευθυντή σύνταξης του newpost.gr, Νίκου Παναγιωτόπουλου για τις ομαδικές απολύσεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από την προηγούμενη κυβέρνησης κανένα από τα δύο θέματα δεν είχαν βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να συμβάλει προωθητικά σε αυτά τα δύο ζητήματα ας μας απαντήσουν ανοιχτά τι θέλουν. Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Θεοδωράκης να απαντήσουν συγκεκριμένα, θέλουν ομαδικές απολύσεις ναι ή όχι. Θέλουν μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε.

Ερωτηθείς εάν ισχυέι η θέση ότι προηγείται η καταβολή μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στο ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε ότι δουλειά αυτής της κυβέρνησης είναι να φροντίζει και να λαμβάνει τα μέτρα της ώστε να μη φτάσει σε αυτού του τύπου τα διλήμματα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι υπάρχει το πιεστικό ζήτημα της ρευστότητας, για να τονίσει ότι «η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται και που αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο ώστε να υπάρξει χαλάρωση αυτής της πολιτικής που ακολουθείται σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». 

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν και έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. «Εμείς νιώθουμε ότι έχουμε πάρει μια λαϊκή εντολή που μας βάζει τα όρια να κινηθούμε σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί, έχουμε αποδέιξει ότι μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις και να είμαστε ευέλικτοι αλλά σε ζητήματα που αντέχουν στην κοινωνία και στην πολιτική εντολή που έχουμε πάρει». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε τη λαική βούληση σε καμία περίπτωση, αντιθέτως πιστεύουμε ότι είναι συμμάχός μας».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή μας κάποιο άλλο νόμισμα ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και γι’ αυτό συζητάμε για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση».

Σε ερώτημα για το αν η διαπραγμάτευση πρέπει να ανέβει επίπεδο όπως ζήτησε και ο κ. Σκουρλέτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πέρα από τις τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, γίνονται επαφές και σε πολιτικό επίπεδο. «Όπως κι εμείς ερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με διάθεση συμβιβασμού, το ίδιο πρέπει να πράττει και η άλλη πλευρά» είπε. 

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και τη συνέντευξη Λαφαζάνη ότι αν δεν τα καταφέρουμε θα παραδώσουμε τη σκυτάλη ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «θα τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτο εργαζόμαστε όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός και ο σκοπός μας είναι να επιτύχει αυτό το ιστορικό εγχείρημα που μας έχει αναθέσει ο λαός να φέρουμε εις πέρας. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε». Και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να περάσει και από την ΚΟ μέσα στη Βουλή.

«Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πιστεύουμε ότι θα είναι τέτοιο ώστε δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να περάσει και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», επανέλαβε και κατά την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.

«Καμία διάσταση δεν υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Γιάνη Βαρουφάκη. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο υπουργός Οικονομικών που τυγχάνει της εκτίμησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά», είπε για τον υπουργό Οικονομικών. 

Για τη χωριστή συνάντηση ΤσίπραΤσακαλώτου είπε πως ο «Πρωθυπουργός βλέπει όποιον θέλει όποτε θέλει» και πρόσθεσε πως «αυτή η συνάντηση και η συζήτηση δεν σημαίνει κάτι για τον Γιάνη Βαρουφάκη». 

«Ίδιες κόκκινες γραμμές τον Φεβρουάριο, τον Μάιο και μετά», είπε σχετικά με τις γραμμές της κυβέρνησης.

Σχετικά με την υπόθεση Τόσκα ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένες.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως «υπαρχει ζήτημα βιωσιμότητας με το ελληνικό χρέος. Ως κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς τις υποχρεώσεις μας ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το χρέος». 

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή υπενθύμισε τις επαφές που έχουν γίνει με τον αρμόδιο ελβετό υπουργό και είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ενώ υπενθύμισε και τον νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές.

 


σχετικα αρθρα