Εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, προκειμένου να ανοίξουν τα εσωκομματικά και τα ζητήματα ηγεσίας, είναι η ΝΔ, σύμφωνα με δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μιλώντας στον Real fm η βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας στο ερώτημα αν όταν κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα ανακινηθούν διαδικασίες στη ΝΔ για συνέδριο, ηγεσία ή οτιδήποτε άλλο, είπε: 

«Εννοείται. Πιστεύω πως τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες, αλλά πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι η ΝΔ δεν εύχεται τη δικαίωσή της δια της καταστροφής της χώρας. Αρα αυτό το οποίο όλοι ευχόμαστε είναι να υπάρξει μία συμφωνία. Ευχόμαστε να επικρατήσει η υπευθυνότητα. Ευχόμαστε και θα στηρίξουμε μία πορεία προς τα εκεί, διότι εμάς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ελλάδα». 

«Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί κανένας να θέσει θέματα την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται κρεμασμένη σε μία κλωστή» τόνισε η πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα δυσκολευτούμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Λίγο να δείτε τα θέματα παιδείας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, ανυπαρξίας οικονομίας, ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής, μπορώ να σας μιλάω μέχρι αύριο. Αλλά επί της ουσίας ότι η χώρα πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρωζώνη, ότι πρέπει να έχουμε μία συμφωνία θα σπρώξουμε την κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης και αν υπάρχει περίπτωση καταψήφισης, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: 

«Καταρχήν δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Δεύτερον, τέτοια απόφαση που να μην περάσει από τη συζήτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν γίνεται, σας το λέω από την αρχή. Θα γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με βάση όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν θα αποφασίσει δηλαδή κανένας σε κανένα γραφείο μεταξύ τριών».