Οι δηλώσεις του προέδρου, Γιόακιμ Γκάουκ είναι ξεκάθαρες και δεν είναι διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης, τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης» είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα εχει κλείσει οριστικά, σύμφωνα με το Mega.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε δε ότι και από την συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική Προεδρία συμμερίζεται απόλυτα την νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θελουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να σημειώσει ότι οι αδικίες δεν μπορούν να ακυρωθούν, «αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θέλουμε να κοιτάζουμε απο κοινού το μέλλον (...) αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν».

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια ξένων ηγετών» σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον εορτασμό, στη Μόσχα, για την 70η επέτειο από την νίκη κατά του ναζισμού.

Τόνισε δε ότι πολλοί ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεταβεί στην Ρωσία, ενώ η ίδια η καγκελάριος πρόκειται να επισκεφθεί την Μόσχα στις 10 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι ως τώρα κάθε βήμα έχει πραγματοποιηθεί με ομοφωνία. «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει έτσι και στο εξής», πρόσθεσε.