Η νέα κυβέρνηση κατάφερε ήδη πολλά, που μέχρι χθες έμοιαζαν ακατόρθωτα, δήλωσε ο Τάσος Κορωνάκης.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

Η νέα κυβέρνηση, σ' ένα περιβάλλον όχι απλά δυσχερές, αλλά σ' ένα πολεμικό πεδίο με τα πυρά και τους εκβιασμούς να εκτοξεύονται από τους συνομιλητές μας και να αναπαράγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κατάφερε ήδη πολλά, που μέχρι χτες έμοιαζαν ακατόρθωτα.

«Οι νόμοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το άνοιγμα της ΕΡΤ, η αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο και η επαναπρόσληψη των απολυμένων των Μνημονίων, είναι στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα βήματα» είπε ο κ. Κορωνάκης, ενώ σε ερώτηση αν χρειάστηκε, μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση», είπε ότι «κανένας δεν έχει ζητήσει οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών και της κυβέρνησης συνολικά να περνάνε από «προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας», τόνισε την σημασία του συντονισμού μεταξύ κόμματος και κυβερνητικού σχήματος, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει σταματήσει η συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, απόψεις και θέσεις εκφράζονται και γίνεται ενημέρωση για τα κρίσιμα από τον πρόεδρο του κόμματος».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Κορωνάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εξαρχής ώστε να υπάρξει κοινά επωφελής συμφωνία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι παντός καιρού, έχει «κόκκινες γραμμές» και τις εννοεί: τα εργασιακά, τη μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ».

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά την επιθυμία μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πριν την 25η Ιανουαρίου.

«Οι «κόκκινες γραμμές» χτίστηκαν στις μάχες για να φτάσουμε ως εδώ και ορίζουν τον τρόπο για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Ο λαός το γνωρίζει και γι' αυτό στηρίζει την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν ως Γραμματέας θα κληθεί να διαχειριστεί, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μια υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, ο κ. Κορωνάκης υπογράμμισε την σημασία της ειλικρινούς στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις του με την κοινωνία προσθέτοντας «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, αλλά δεν πιστεύω πως θα βγούμε έξω από τα όρια του έντιμου συμβιβασμού. Έτσι θα συνεχίσουμε και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ειλικρίνεια, νηφαλιότητα και ενότητα θα καταλήξουμε σε αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον, ενταγμένες στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου, που εγκρίθηκε από την ελληνική κοινωνία, σταθερά σε ριζοσπαστική και προοδευτική κατεύθυνση».

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή εκλογών, είπε ότι το σοβαρότερο ζήτημα συνίσταται στην αμφισβήτηση εκ μέρους μερίδας των συνομιλητών της ελληνικής κυβέρνησης, του δικαιώματος του ελληνικού λαού να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και στην ύφεση και τόνισε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», καθώς «η λιτότητα δεν είναι το Σύνταγμα της Ευρώπης και κυρίως η δημοκρατία δεν είναι λεπτομέρεια».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια των χειρισμών στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. Αυτή δεν είναι λάστιχο και δεν ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Αν το ερώτημα είναι τόσο κρίσιμο προς την ελληνική πλευρά, τότε θα απαντηθεί από τον ίδιο τον λαό και αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Το δημοψήφισμα φαίνεται ως ο πιο πρόσφορος τρόπος για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εξελίσσεται πολύ καλά, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν αδύνατη η συνεργασία με κόμματα του μνημονίου και με κόμματα, που κάνουν τα πάντα για να επικρατήσει το παλιό, ακόμα κι αν δηλώνουν πως είναι καινούργιοι».

Ερωτηθείς αν είναι εύθραυστη η εσωκομματική πλειοψηφία, ο κ. Κορωνάκης υπενθύμισε την εκ του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετημένη λειτουργία τάσεων κα ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του, τονίζοντας ότι «ούτε η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ διακυβεύεται ούτε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα».

«Το σημαντικό είναι να αφήσουμε ανώφελα τείχη και ψευδείς στρατοπεδεύσεις, που έρχονται από το παρελθόν, και να προχωρήσουμε με δημοκρατία στο εσωτερικό και ενότητα στη δράση, απαντώντας στα σημερινά κρίσιμα ερωτήματα. Το κόμμα χρειάζεται ένα συλλογικό άλμα για να κερδίσει τον ρόλο του και αυτό πρέπει όλοι να το έχουμε κατά νου», κατέληξε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.