«Κριτήριο της κάθε κίνησής μας είναι να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλαδας στην Ευρώπη και το ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Eξερχόμενος από το κτίριο της Επιτροπής, έπειτα από το «τετ α τετ» διάρκειας 90 λεπτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων ότι «ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είναι φίλος της Ελλάδας».
 
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει πάσει θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους. Όπως είπε, «ο χρόνος στενεύει πολύ επικίνδυνα» και κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών και της αγοράς. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να σταματήσει η πορεία προς την ύφεση της οικονομίας.
 
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των θεσμών που διεξάγεται το τελευταίο πενταήμερο στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Brussels Group, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι υπάρχει «κινητικότητα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία.
 
Εξάλλου, σχετικά με τα 1,9 δισ. ευρώ σε SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα), ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και δικαιωματικά πρέπει να της επιστραφούν.

Αναλυτικά η δήλωση:

Ολοκλήρωσα, σήμερα στις Βρυξέλλες, μια σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, που -θυμάστε- ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη, στο Στρασβούργο.

Επεσήμανα, τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Γιούνκερ, σήμερα, όσο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Σουλτς και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων πριν λίγες μέρες, ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Τους ζήτησα να στηρίξουν την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα αναφέρθηκα στην ανάγκη άμεσης εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών, τα SΜPs, που είναι 1,9 δισ., που ήταν άλλωστε και μέρος της συμφωνίας, που είχαμε πετύχει το Νοέμβρη του 2012.

Το μήνυμα που έχω προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τα ψέματα, να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προχωρήσει, τις επόμενες μέρες, σε μια συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος. Πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι κ. Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται σήμερα στο ινστιτούτο Βίλφριντ Μάρτενς στην πόλη Λουβέν. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες