Στο Eurogroup της Ρίγας και στα όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση αναφέρεται η εφημερίδα Financial Times.

Στη Ρίγα στα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα ενδεχομένως να έχασε και τον τελευταίο της φίλο στην Ευρώπη σημειώνει το δημοσίευμα, και κάνει αναφορά στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ που κάποτε υιοθέτησε στάση θετική στάση προς τον Γιάνη Βαρουφάκη συντάχθηκε με αυτούς που άσκησαν κριτική στον Έλληνα ομόλογό τους» γράφει η εφημερίδα που επικαλείται τις δηλώσεις του κ. Σαπέν, ότι δηλαδή η κυβέρνηση «πρέπει νακ ινηθεί γρηγορότερα». 

Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν απηχούσαν τον εκνευρισμό που εκφράστηκε και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών κατά τη συνάντηση. 

Κατά την έναρξη της παρούσας κρίσης, ο κ. Σαπέν εμφανίστηκε ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι FT που τονίζουν ότι ο ίδιος είχε καλέσει τους εταίρους του να έρθουν σε συμβιβασμό με την Ελλάδα. Όταν ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να παρουσιάσει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν στους FT πως η σκλήρυνση της στάσης του κ. Σαπέν απλώς αντανακλά την αυξανόμενη ανυπομονησία από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις καθώς οι προθεσμίες για την αποπληρωμή των δανείων πλησιάζουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ουσία, καθώς η Γαλλία πάντα ζήταγε από την Ελλάδα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της. 

«Οι συνομιλίες δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε» σημειώνει ένας γάλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Financial Times

Αλλά η αλλαγή στάσης από το Παρίσι, σχολιάζει το δημοσίευμα, προκάλεσε μία αίσθηση ανακούφισης στο Βερολίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η Γαλλία τώρα ευθυγραμμίζεται με τις υπόλοιπες δυνάμεις της ΕΕ. Συνέβαλε επίσης στο να καθησυχαστούν οι υποψίες περί επιείκειας της γαλλικής πλευράς, καθώς το Παρίσι τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίζεται κατά της επιβολής λιτότητας στη χώρα. 

Τους τελευταίους δύο μήνες ο εκνευρισμός του κ. Σαπέν για την Αθήνα αυξάνεται όλο και περισσότερο, και αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις του στις κλειστές συνεδριάσεις είναι σχεδόν τόσο σκληροπυρηνικές όσο αυτές του Γερμανού συναδέλφου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times

Ακόμα και οι Γάλλοι που την τελευταία πενταετία ήταν πάντα πολύ επιεικείς απέναντι στις ελληνικές αρχές, συνειδητοποίησαν πως δεν υπάρχει ραντεβού με την πραγματικότητα στην Αθήνα... 

Σύμφωνα με άτομα τα οποία ήταν παρόντα στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup που βρέθηκε ο κ. Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο, ο κ. Σαπέν ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στάσης προς την Αθήνα.

Αλλά αυτή η άποψη δεν υιοθετήθηκε από το σώμα. Ο επόμενος που μίλησε ήταν ο ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος σύμφωνα με τους FT εμφανίζεται θιασώτης της ελαστικότητας στην δημοσιονομική πολιτική που ασκεί η ΕΕ. Τότε όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, εμφανίστηκε σε πολύ διαφορετική γραμμή υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει το παρόν πρόγραμμα. Κανένας άλλος υπουργός δεν έλαβε το λόγο για να υποστηρίξει τις θέσεις της Αθήνας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT.  

Άνθρωποι με γνώση των απόψεων του κ. Πάντοαν, είπαν πως ο ίδιος εμφανίζεται ανυπόμονος με τον κ. Βαρουφάκη, που στην αρχή της υπουργίας του είχε ισχυριστεί πως και το ιταλικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. 

Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και έπειτα, ο κ. Σαπέν έγινε πολύ λιγότερο ελαστικός. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, τονίζουν οι FT, στη Ρίγα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εμφανίστηκε εξοργισμένος με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε άσχετα με την ουσία της διαπραγμάτευσης θέματα, όπως το που θα πρέπει να κάνουν τις συναντήσεις τους τα τεχνικά κλιμάκια

Όπως άλλοι υπουργοί στη Ρίγα, ο κ. Σαπέν είπε στον κ. Βαορυφάκη πως τα όρια του ισχύοντος προγράμματος θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και συνέχισε πως οποιαδήποτε ευελιξία θα έδειχναν οι «θεσμοί» θα έπρεπε να ήταν σε αυτά τα πλαίσια, στην πολιτική γραμμή δηλαδή που διατύπωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την αρχή της παρούσας συζήτησης. 

Στο τέλος του Eurogroup μάλιστα, ο 63χορνος πολιτικός έφτασε σε σημείο να κοροϊδέψει την έκθεση του του Έλληνα συναδέλφου του σε γαλλικά περιοδικά, ανάμεσά τους και την περίφημη φωτογράφιση στο Paris Match, υποστηρίζουν οι Financial Times. 

«Του είχα πει ότι διάβασα τη συνέντευξή του στο περιοδικό  Philosophie», είπε ο κ. Σαπέν στους δημοσιογράφους τότε και πρόσθεσε: 

Σίγουρα ήταν καλύτερη από αυτή στο Paris Match.