Εκτός της πορείας του προγράμματος είναι η Ελλάδα, σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του ΔΝΤ αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους. 

Όπως μεταδίδει ο Peter Spiegel, το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι θα σταματήσει την παροχή βοήθειας στη χώρα εάν η ευρωζώνη δεν αποφασίσει διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας. 

Την εν λόγω προειδοποίηση έκανε σύμφωνα με τους FT ο νυν υπεύθυνος  ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και «αρχιτέκτονας» του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Ο Σπίγκελ επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος αντί για πλεόνασμα 3% όπως προβλε΄.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup. 

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο Ταμείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.