Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντίθετα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι θα το καταψηφίζουν ενώ Ποτάμι, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δηλώνουν παρόν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο «πρώτων βοηθειών», για την αποκατάσταση και αντιμετώπιση των πιο ακραίων αδικιών και πρόσθεσε ότι «είναι μια θεσμική τομή στον έλεγχο της νομιμότητας».

«Είναι ένα νομοσχέδιο μακριά από νεοφιλελεύθερες λογικές, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός κράτους για τους πολλούς και όχι ένα κράτος για

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα νομοσχέδιο αγνώστου κόστους χωρίς σαφή εικόνα με στόχο «την εγκαθίδρυση κομματικού στρατού».

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Παναγιώτης Καρακατσούλης, υποστήριξε ότι στο πρώτο δείγμα γραφής της για την δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν κάνει και δεν προτείνει μεταρρυθμίσεις, παρά το ότι πέρασαν σχεδόν 100 μέρες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι απόλυτα απαραίτητο. Έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές της λαίλαπας του μνημονίου», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νικόλαος Μαυραγάνης που παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν ατέλειες, αλλά όπως είπε, η κυβέρνηση θα δουλέψει για να τις διορθώσει.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, δήλωσε ότι το κόμμα του «συμφωνεί με τις προσλήψεις των αδίκως απολυθέντων», ωστόσο, όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει από πού θα βρεθούν τα λεφτά για αυτές».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών του νέου μείγματος πολιτικής και μέσα στα στενά περιθώρια του μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει παρόν επί της αρχής.

«Εκδημοκρατισμός της δημόσιας διοίκησης με σύγκρουση συμφερόντων, όπως συντρέχει στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι, αν η κυβέρνηση επιμείνει, το κόμμα του θα αποχωρήσει μετά την λήξη της συζήτησης επί της αρχής.