Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Περιφερειακό ρόλο επιφυλάσσει πλέον το Μαξίμου για τον «Γιάνη με ένα ν» –όπως αποκαλείται μεταξύ υπουργών του οικονομικού επιτελείου. Ακόμη και χθες έγινε σαφές ότι τον κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση παίζει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνεπικουρούμενος από το οικονομικό επιτελείο, εξαιρουμένου του υπουργού Οικονομικών ο οποίος διατηρείται μεν στο πόστο του γιατί αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, έχοντας σαφώς υποβαθμισμένο ρόλο. 

Έτσι την ώρα που το βαρύ πυροβολικό (Δραγασάκης, Τσακαλώτος) μεταβαίνει στην Φραγκφούρτη για να εξηγήσει στον Μάριο Ντράγκι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο οικονομικός πνιγμός της Ελλάδα, ο Βαρουφάκης πηγαίνει στο Παρίσι για μία ακόμη συνάντηση με τον Σαπέν σε μία προσπάθεια να επηρεάσει ο ομόλογός του στο Eurogroup τους συναδέλφους του υπέρ της χώρας μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το ίδιο θα πράξει ο Γιάνης Βαρουφάκης και στην συνάντησή του που θα επακολουθήσει στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. 

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να σηκώνει τα τηλέφωνα σε έναν νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας πολιτική στήριξη για την εξεύρεση συμφωνίας τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα αποτρέψει και τον ξαφνικό θάνατο της χώρας. Και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο τηλεφώνημα προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως από την στιγμή που θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις  -και το έχει συνειδητοποιήσει αυτό- θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την επίλυση του χρηματοδοτικού, κάτι που θα της επέτρεπε να προχωρήσει με άλλους ρυθμούς τους επόμενους μήνες για την υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος.

Αυτό που θα πει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του στην Ευρώπη είναι ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μία συνολική συμφωνία  υπό μία προϋπόθεση: Ότι η συμφωνία αυτή θα διασφαλίζει την παροχή ρευστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα διετίας και όχι την σταγόνα σταγόνα απελευθέρωση χρηματοδότησης που δεν οδηγεί πουθενά. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσει με τους δανειστές όλα τα «ανοιχτά και επίδικα θέματα» όπως είπε χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όπερ σημαίνει ασφαλιστικό, εργασιακά και φυσικά το θέμα του χρέους.