Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας αλλά με κοινό παρονομαστή την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος αναφέρουν επίσημα αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρίπιδης Στυλιάνιδης, ακόμη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν μπει σε αυτό το κάδρο, με την «ψηλή» να δηλώνει ξεκάθαρα ότι ουδείς μπορεί να κινηθεί ακόμη «όταν η χώρα κρέμεται σε μια κλωστή». 

Δήλωση που κατηγορηματικά αποδεικνύει ότι εάν υπάρξει συμφωνία, τότε θα αρχίσουν τα όργανα στην αξιωματική αντιπολίτευση.  

Ωστόσο και στις τάξεις αυτών των στελεχών και των υποστηρικτών τους υπάρχει προβληματισμός ως προς τον χρόνο που πρέπει να εκκινήσουν αυτές οι διαδικασίες. Και αυτό γιατί αν η κυβέρνηση οδηγηθεί στον ελληνικό λαό για την επικύρωση της συμφωνίας, τότε η ΝΔ δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εσωστρέφειας και χωρισμένη σε δύο ή τρία στρατόπεδα που θα διαγκωνίζονται για την ηγεσία.

Ακόμη χειρότερα για τους διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ θα είναι τα πράγματα εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε ρήξη με τους εταίρους και αυτό γιατί ενδέχεται η ΝΔ να κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας ως κορμός ενός φιλοευρωπαΐκου μετώπου που θα διατηρήσει τη χώρα εντός ευρωζώνης, οπότε θα πρέπει να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά ως επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος.