Τον Πειραιά επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων  ενώ αναμένεται να εξεταστούν από κατασκευάστρια εταιρία τρία πράγματα: η στατικότητα του κτιρίου, η χωροθέτηση και η χρηματοδότηση (δημόσια η ιδιωτική).

Αναφορικά με τη δημόσια χρηματοδότηση, πηγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (ΔΣΠ), τόνιζαν ότι θα πρέπει να αντληθούν ποσά από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάτι που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία φαντάζει αδύνατο. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να επιλεχθεί η οποιαδήποτε συμφέρουσα πρόταση από οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα κυρίως από εταιρείες τραπεζών ακινήτων, οι οποίες σύμφωνα με δικαστικές πηγές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στον δήμο, ως ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, είπε ότι αυτή τη στιγμή τρία πράγματα είναι αυτά που δίνουν ακόμα ζωή στον Πειραιά: Τα δικαστήρια, το πανεπιστήμιο και το λιμάνι.

Για το θέμα του κτιρίου «Κεράνης» που είχε επιλεχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως το κτίριο που θα στέγαζε τα δικαστήρια Πειραιά είπε ότι η αρμοδιότητα έχει φύγει πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εκμετάλλευσή του έχει περιέλθει πλέον στη Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων αναμένεται να εξεταστεί και στη συνάντηση που θα έχει ο κ.Παρασκευόπουλος, με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στο δημαρχείο της πόλης.

Νωρίτερα, θα επισκεφθεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και το κτίριο όπου στεγάζεται το πρωτοδικείο και εφετείο, στην οδό Σκουζέ 3-5 & Φίλωνος. Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣΠ, αναμένεται να θέσουν στον υπουργό, το θέμα της αναγκαίας παραμονής των δικαστηρίων και εισαγγελιών εντός των ορίων του δήμου Πειραιά, αλλά και δύο βασικά θέματα που έχουν, όπως αναφέρουν, απαξιώσει και περιορίσει τη δικηγορική εργασία. Το ένα, αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες από τον Ιούνιο του 2010 και το δεύτερο την επιβολή του δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές.