Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί λύση που θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, έχει δρομολογήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι προβλέπουν ότι ο επικείμενος συμβιβασμός, «έντιμος» ή «επώδυνος», θα προκαλέσει εσωκομματικούς κραδασμούς. 

Τα επώνυμα στελέχη, αυτά που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις- το έχουμε ξαναπεί, θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συμφωνώντας ή διαφωνώντας και με ποιόν τρόπο, αυτό ελάχιστη σημασία έχει.  

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, διακινούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με όσους διαφωνήσουν και καταψηφίσουν τη συμφωνία που θα επιτευχθεί. Και ταυτοχρόνως να «καθαρίσει» το κόμμα από «βαρίδια» του παρελθόντος.  

Οι πληροφορίες ενισχύονται από την εμφάνιση μιας νέας «προεδρικής συνιστώσας», της Ενωτικής Κίνησης, που από την παλαιά φρουρά θεωρείται «δεξιά» έκφραση της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ). Στη νέα κίνηση συμμετέχουν δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και άλλα στελέχη, όπως οι Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Πουλάκης, Στέλιος Παππάς, Νίκος Σκορίνης, Παναγιώτης Σκούτας, Πέτρος Καραγιώργος, Νίκος Παυλίδης. Η Ενωτική Κίνηση, εκτός της ΑΡΕΝ, λέγεται ότι διατηρεί ανοικτή γραμμή με την «Πλατφόρμα 2010» στην οποία μετέχουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου, αλλά και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.  

Στις συνεδριάσεις μεγάλων οργανώσεων της Αθήνας, τις τελευταίες μέρες, αρκετοί από τους μετέχοντες στη νέα «συνιστώσα» δέχθηκαν δριμεία κριτική για τη γενικότερη πορεία τους στο κόμμα και όλα προδιαγράφουν ότι η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί.  

Η «παλιά φρουρά» της Κουμουνδούρου, που (λέγεται ότι) ξεπερνάει κατά πολύ τη δύναμη της «Αριστερής Πλατφόρμας», αρνείται και μόνο να σκεφτεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι «δεξιοί» και οι ΠΑΣΟΚογενείς… «σώγαμπροι»  ενδέχεται να παίξουν ρόλο για να απομακρυνθούν από το «σπίτι τους» στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης ή ο Αντώνης Νταβανέλος. Και όπως δηλώνουν είναι διατεθειμένοι να γίνουν… Ερυθροί Χμερ προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των στελεχών να λένε ελεύθερα και δημοσίως τη γνώμη τους, χωρίς μέτρα και καταστατικές ποινές, όπως ακριβώς συμβαίνει ως σήμερα.