Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

«Καλώ και παρακαλώ τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να πει που πηγαίνουμε!», είπε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσει δραματικό τόνο στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις με τος δανειστές. 

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και εκτίμησε πως η κυβέρνηση στις 100 πρώτες της μέρες, δεν έχει διαπραγματευτεί. Αντίθετα, όπως είπε, διεξάγει μια «μίζερη» εσωτερική διαπραγμάτευση που όμως δεν «οδηγούν πουθενά, καθώς ξεπερνούν το όριο της εντολής της 25ης του Γενάρη». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για τον θανάσιμο κίνδυνο η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής και έψεξε την κυβέρνηση για το ότι δηλώνει δημόσια ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η τακτική, εξήγησε, οδηγεί το ΔΝΤ σε σκληρή γραμμή, απαιτώντας είτε να κουρέψουν οι ευρωπαίοι το χρέος είτε να λάβει η Ελλάδα νέα σκληρά μέτρα. 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σοβαρή και υπεύθυνη στρατηγική. Ή θα προσχωρήσετε με καθυστέρηση στη πολιτική μας, αυτή που φτύσατε, ζητώντας συγνώμη στον λαό για την εξαπάτησή του, ή θα καταστραφεί η χώρα», πρόσθεσε και έκανε λόγο για τις 50 αποχρώσεις του γκρι που έχει αλλάξει η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές.