Στους θεσμούς παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο «κούρεμα», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, αφήνοντας αιχμές κατά της Αθήνας για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενημερώνοντας την ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο, ανέφερε ότι «είναι φυσιολογικό πριν από καθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα» και παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.
«Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα.
Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα «έχουν δυσκολέψει», είπε ο Σόιμπλε, ρίχνοντας «καρφί» προς την ελληνική κυβέρνηση.

O γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022. Ο ίδιος σημείωσε ότι  αλλαγή σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, θα συνιστούσε αλλαγή του προγράμματος και θα να το εγκρίνει η γερμανική Βουλή.

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι ισχύει η συμφωνία για ενδεχόμενη μείωση του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το βασικό στοιχείο κάθε προγράμματος, διότι στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το 2012 είχαμε πει ότι αν η Ελλάδα το 2015, μετά το τέλος του προγράμματος -το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί-, έχει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει εκπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις της και εάν υπάρχει ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, τότε θα συζητήσουμε την ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι προϋποθέσεις τώρα λείπουν. Ο κ. Τόμσεν μας επισήμανε και ποιες συνέπειες έχει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών Θεσμών. Αλλά δεν αλλάζει κάτι. Έτσι είναι το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» ανέφερε ακόμη.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι οι αριθμοί έχουν χειροτερέψει, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη». Δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, διότι, όπως είπε, αφορούν εμπιστευτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup, ενώ πάνω κάτω αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit»

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και προσέθεσε ότι κανείς δεν σπρώχνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συζητούμε, είναι το τρέχον πρόγραμμα και η ολοκλήρωσή του, τόνισε.

Ερωτώμενος δε εάν θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη επιείκεια προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ήδη η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη, αλλά «η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένας -στην Ευρωζώνη είμαστε 19», και προσέθεσε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό. «Ο κάθε πολιτικά υπεύθυνος πρέπει να εξηγεί στον λαό του τι και γιατί είναι σωστό. Αυτός δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος, όπως νομίζουν στην Αθήνα», είπε.

Ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι «ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο». 

«Δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά τις παίρνω πάντα με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για την μελλοντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Παρεξήγηση» οι δηλώσεις Γκάουκ

Εξάλλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: «Ο Πρόεδρος Γιοάκιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση». Και πρόσθεσε:

Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει (...) Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αποζημιώσεις. Νομίζω πως το γεγονός ότι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν για αποζημιώσεις -και αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα το όποιο έχει προ πολλού κριθεί- και το ότι έφεραν τον αριθμό ”300 δισεκατομμύρια” στη συζήτηση, δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγχέουμε δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Νομικά όλα έχουν διευθετηθεί.