«Ελπίζω ότι σε μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αναμένει από το Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για την Ελλάδα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», ανέφερε από τις Βρυξέλλες.


Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη, καθώς έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος». Έτσι θα χανόταν η ισχύς της.

Ο Πιερ Μοσκοβισί παρουσίασε σήμερα τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι οι οικονομικές προβλέψεις, βασίζονται στην υπόθεση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. «Υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω απ' την Ελλάδα» τόνισε ο γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις. 

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν οι βάσεις για επανεκκίνηση της ανάπτυξης από το 2016 και με την προϋπόθεση ότι «θα μπούμε σε τροχιά σύγκλησης στις συζητήσεις που γίνονται και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν στην Ελλάδα». 

Πρώτα μεταρρυθμίσεις. μετά ελάφρυνση χρέους

Μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ, που δημοισίευσαν χθες οι Financial Times, σχετικά με την ανάγκη κουρέματος του χρέους ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο επίτροπος απάντησε σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα που ήθελε την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας, καθώς η χώρα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι, απ' τις επαφές που θα έχει σήμερα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τη συνάντηση του έλληνα υπουργού με τον Μισέλ Σαπέν στο πλαίσιο του Brussels Group, «θα αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων» και υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν στη βάση των εξής πυλώνων: 

α) η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, 

β) θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, και 

γ) θέλουμε να υπάρξει μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.