Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Όσοι κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες στα γαλάζια γραφεία διαπιστώνουν με ευκολία τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο κόμμα. Αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι, εκών άκων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές, δεν λείπουν όσοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών και, φυσικά, και κάποιοι που δεν αποκλείουν και συμφωνία και εκλογές, ως αποτέλεσμα των κλυδωνισμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Πάνω σε αυτά τα σενάρια, άλλωστε, διαμορφώνονται και οι σχεδιασμοί των επιτελείων για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, καθώς οι όποιες εξελίξεις συναρτώνται απόλυτα με τις κινήσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης. 

Αίφνης το ήδη βεβαρυμένο γαλάζιο κλίμα ήρθαν να επιδεινώσουν και τα σενάρια για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει μία συμφωνία στη Βουλή. Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί η ηγεσία για αποχή από την ψηφοφορία ή ακόμη και καταψήφισή της, προκαλούν ήδη προβληματισμό.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε χθες (Real) ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στα όργανα και την κοινοβουλευτική ομάδα ενώ είναι σαφές ότι σειρά στελεχών, απ' όλες τις πτέρυγες, θεωρεί ότι προκειμένου η Ν.Δ. να είναι συνεπής δεν έχει παρά να στηρίξει επί της αρχής την όποια συμφωνία και να αποστασιοποιηθεί μόνον σε μέτρα που ενδεχομένως είναι κατά πολύ βαρύτερα αυτών του email Χαρδούβελη. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πολλά στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον για τις ισορροπίες στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι πολλοί ερμηνεύουν την απόφαση για τη στάση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στην (ενδεχόμενη, ακόμη) συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών ως το πρώτο crash test στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την ευθεία πλέον αναμέτρηση μεταξύ των προεδρικών και των αμφισβητιών. 

Στη Συγγρού η δυσφορία για τη στάση των «δελφίνων» είναι εμφανής, ενώ κάποιοι εισηγούνται να... πέσουν κεφάλια, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το αμέσως επόμενο διάστημα η γαλάζια επικαιρότητα θα κυριαρχηθεί από δείπνα και συσκέψεις μεταξύ στελεχών όλων των βαθμίδων της γαλάζια πυραμίδας. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος, από την πλευρά, του μετά την παρουσία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, την προσεχή Πέμπτη, θα επιδιώξει να ανακτήσει την πρωτοβουλία μέσα και από τις δύο προσυνδιασκέψεις που έπονται σε Ξάνθη (9/5) και Τρίπολη (17/5) ενώ παράλληλα είναι αποφασισμένος να σηκώσει ο ίδιος στις πλάτες του και την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τα στελέχη της περιφέρειας.