Για το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα ενημερώσουν τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το φλέγον θέμα της ρευστότητας να πέφτει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στόχος της συνάντησης στη Φρανκφούρτη, που θα αρχίσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Reuters: H Eλλάδα αναζητεί χρηματοδοτική ανάσα

Το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμά του σχετικά με τη συνάντηση, αναφέρει ότι η Ελλάδα αναζητεί χρηματοδοτική ανάσα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ώστε να αποτρέψει  μία χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ.

«Με τον χρόνο να τελειώνει για μία ενδιάμεση συμφωνία την οποία επιδίωκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έως τις 9 Μαίου, η Αθήνα αντιμετωπίζει μία άμεση κρίση ρευστότητας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί» σημειώνει το πρακτορείο.

Και προσθέτει ότι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επρόκειτο να αναγνωρίσουν πρόοδο στις πολιτικές συνομιλίες όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι στην Αθήνα ευελπιστούν ότι αυτό θα ωθούσε την ΕΚΤ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο όριο έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους – καλύπτοντας την χρηματοδοτική τρύπα, αναφέρει το Reuters.

«Το να πεισθεί η ΕΚΤ και το Διοικητικό της Συμβούλιο που λαμβάνει τις αποφάσεις, που περιλαμβάνει τους επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών από τις 19 χώρες της ευρωζώνης, θα είναι ωστόσο δύσκολο», δηλώνει στο πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος.

Το Δ.Σ. συνεδριάζει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει για την επιπλέον χρηματοδότηση έκτασης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία παροχής ρευστότητας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το συμβούλιο θα συμφωνήσει για την περαιτέρω επέκταση του ELA για τις εύθραυστες τράπεζες της Ελλάδας, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν ότι αυτό θα προσφέρει κάτι.

«Η Ελλάδα είναι ένας ολοένα και μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το Διοικητικό Συμβούλιο» δήλωσε στο Reuters ένα άτομο με γνώση των συνομιλιών, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο status quo.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα αυξήσουν το όριο εγγυήσεων 3,5 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια. Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο ότι θα τροποποιήσουν με κάποιο τρόπο το κούρεμα στις ελληνικές εγγυήσεις» πρόσθεσε.