Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά όχι την άλλη εβδομάδα, όπως αναμένεται, εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του CNBC ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.

Ο ίδιος αξιωματούχος είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί προτού υπάρξει αληθινή κρίση ή προκύψει χρεοκοπία.

Οπως τόνισε ο Βίζερ: «Νομίζω ότι όλα τα γκάλοπ στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει πειστεί ότι το μέλλον του βρίσκεται στο ευρώ. Εχει δoθεί μια εντολή που είναι αρκετά ξεκάθαρη σε εμένα και φαίνεται πως είναι και για τους Ελληνες πολιτικούς, να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Την Δευτέρα, μέλη του Eurogroup ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να δουν ένα σήμα ότι επίκειται συμφωνία, αλλά οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ακόμα αγωνίζονται για να «κλείσουν» τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και συνταξιοδοτικό. 

«Ενα Grexit θα ήταν αληθινά καταστροφικό τρία χρόνια πριν. Σήμερα η Ευρώπη είναι πολύ καλά θωρακισμένη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και πάλι η επίδραση θα ήταν αρνητική. 

«Υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εχουμε ένα fund ύψους 500 δισ. για να επιληφθούμε. Θα ήταν πολύ, πολύ ανεπιθύμητο ένα τέτοιο σενάριο. Θα ήταν κακό για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, οπότε δίνουμε τη μάχη για να το αποτρέψουμε» κατέληξε.