Αισιόδοξος ότι στο προσεχές Eurogroup θα υπάρξει καταγραφή της προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομίας της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες. 

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

«Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών είναι δύσκολη» εξήγησε ο από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

Είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. 

Στο ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο υπουργός επεσήμανε: 

Η απάντηση είναι θετική, η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση. 

Ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στην έξοδο, σχολίασε τη συνάντηση, μιλώντας για μία «καθοριστική στιγμή» και μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

«Ήταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ».