«Δεν θέλουμε να υπάρχει ίχνος υποψίας ότι θα συνεχισθεί η πολιτική πατρωνίας του παρελθόντος στην δημόσια Διοίκηση» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στη Βουλή. Τι είπε για την τροπολογία για τη Διαύγεια.

Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για «την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία μιλά για κανονικότητα, εννοεί ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε απόκλιση από την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. 

«Έχουμε εντελώς διαφορετικές αξιακές αφετηρίες, όπως είναι η άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων, όπως το να μην έχουμε την αρχαϊκή μέθοδο της επίταξης, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» συνόψισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι έκανε δεκτή την πρόταση να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για το ΑΣΕΠ και τον Συνήγορο του Πολίτη «όχι γιατί έκρινε ότι η προηγούμενη ήταν αντισυνταγματική», αλλά διότι «δεν θέλει να πλανάται ούτε υποψία ότι η κυβέρνηση αυτή επιθυμεί να συνεχίσει την εποχή πατρωνίας των προηγούμενων ετών».

Εξήγησε πως οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην διεύρυνση των δυνατοτήτων επιλογής του προσωπικού -το οποίο επιστρέφει από την διαθεσιμότητα- να διατεθεί στους φορείς στους οποίους ανήκει ή να μην επιστρέψει και να διατεθεί όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά και σε εποπτευόμενους φορείς του. 

«Αυτό ενισχύει την κινητικότητα και εξυπηρετείται τόσο τους υπάλληλους αλλά και το δημόσιο συμφέρον» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τι είπε για τη Διαύγεια

Αναφερόμενος στο θέμα της Διαύγειας, αφού τόνισε πως θεωρεί από τις θετικές μεταρρυθμίσεις την μεταρρύθμιση της Διαύγειας, εξήγησε σχετικώς με την τροπολογία που έκανε δεκτή ότι αφορά σε μία μόνο κατηγορία ανακλητικών πράξεων του υπουργείου, όπως η μεταφορά των κονδυλίων που δεν εξαντλήθηκαν στην επόμενη χρονιά. 

«Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.