Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Στην αποχώρηση της ΝΔ από την συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, προκάλεσε η «βροχή» των 15 βουλευτικών τροπολογιών που έγιναν δεκτές από τον υπουργό.

Παίρνοντας το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για σειρά τροπολογιών που η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να ενσωματώσει στο συζητούμενο νομοσχέδιο και να δεχθεί την κριτική γι’ αυτές. 

«Μας είπατε ότι κάποιες μπορεί να έχουν δημοσιονομικό κόστος άλλες όχι! Είναι απάντηση αυτή υπουργού; Χωρίς να έχετε εικόνα και ιδέα αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός;», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε ρύθμιση που όπως είπε, παύει τις ποινικές ευθύνες από αιρετούς της Αυτοδιοίκησης που δεν δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. 

«Αυτοί είναι οι φουκαράδες; Αυτή είναι η σωστή πρακτική; Ή μήπως είναι σωστό να εξαιρείται καταγραφή των συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως οι συμβασιούχοι ήταν η κερκόπορτα του πελατειακού κράτους που η κυβέρνηση «ξαναφτιάχνει» λιθαράκι-λιθαράκι.

Μάλιστα σε μια φράση που προκάλεσε αίσθηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε πως η πολιτική των απολύσεων με τον τρόπο που επιβλήθηκε από την τρόικα δεν ωφέλησε το δημόσιο.

«Ο φαύλος και ο υποκριτής πολιτικός»

«Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο! Ένας φαύλος ή ένας υποκριτής πολιτικός;», αναρωτήθηκε ρητορικά παίρνοντας το λόγο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «ακούμε καταγγελίες για το πελατειακό κράτος που οι άλλοι δημιούργησαν. Υποκρισία οι θήτες να κατηγορούν τα θύματα για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Και τώρα ερχόσαστε να εμφανίζεστε ως τιμωροί! Σας επιστρέφουμε την υποκρισία!».

«Διατηρείτε μάλλον για τον εαυτό σας το χαρακτηρισμό του φαύλου!», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε από τη κυβέρνηση να πάρει πίσω τις τροπολογίες.

Ωστόσο μετά την άρνηση της πλειοψηφίας, η ΝΔ ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της από τη συζήτηση, ακολουθώντας επί της ουσίας την τακτική του ΠΑΣΟΚ (είχε ακολουθήσει από νωρίς το μεσημέρι).