Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με το φιλόδοξο στόχο να εξερευνήσει την αλήθεια για το πώς έφτασε η χώρα στη σημερινή της κατάσταση, ξεκινά τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Στην προκαταρκτική συνεδρίαση που διεξήχθη ψηφίστηκε προεδρείο και τέθηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες και τους στόχους της επιτροπής. Στη ψηφοφορία, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας (με ψήφους 11 υπέρ έναντι 6 λευκών), αντιπρόεδρος η Χ. Καφαντάρη (με τον ίδιο αριθμό ψήφων) και γραμματέας ο Ν. Σαντορινιός.

Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της εξεταστικής θα πραγματοποιηθεί στις 14 του μήνα, ενώ η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη (υπάρχει περιθώριο για δίμηνη παράταση).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Βίτσας, μίλησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και εξήγησε ότι θα επιχειρηθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από το σύνολο των μελών να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Καταρχάς, θα ερευνηθούν οι όροι κάτω από τους οποίους επιλέχθηκε η πολιτική των μνημονίων και θα αξιολογηθεί το κατά πόσο η καταστροφή που προκάλεσε ήταν αναγκαία ή υπήρχαν και εναλλακτικές. Ακόμα, αντικείμενο εξέτασης θα είναι και το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μέσα από τις πολιτικές επιλογές που έγιναν την τελευταία πενταετία.

«Θα διερευνήσουμε μέχρι το κόκκαλο τις πολιτικές ευθύνες και στο βαθμό που μπορούμε θα τις αποδώσουμε», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κ. Βίτσας και δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνει προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, ούτε όμως θα γίνουν πρόσωπα έρμαια της δημοσιότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως κατεύθυνση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες με την εξέταση πολιτικών προσώπων που έπαιξαν ρόλο με τις αποφάσεις τους στις πολιτικές που ακολούθησε η χώρα. Ωστόσο σε αυτό το σημείο διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ (Ανδ. Λοβέρδος), με τον κ. Λοβέρδο να προκρίνει να προταχθούν οι τεχνοκράτες προκειμένου να δοθεί το πλαίσιο της συζήτησης.