Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, μετά τις εκβιαστικές και ακατανότητες απαιτήσεις για μέτρα που υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς. Σημείο αιχμής αποτελούν οι διαφορετικές στρατηγικές και οι διαφωνίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και του ΔΝΤ, γεγονός που θέτει απροσπέλαστα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας. Την ιδια ώρα, με παρέμβασή του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το δρόμο της λαϊκής βούλησης...

Το Μαξίμου κάνει λόγο για υψηλούς κινδύνους που γεννά η εμμονή των εταίρων, καθώς -όπως αποδεικνύεται- ενώ η Αθήνα έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και έχει κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις, οι δανειστές συγκρούονται τώρα μεταξύ τους και δημιουργούν προσκόμματα στην εξέλιξη των συνομιλιών. Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε στις κραυγαλέες αντιθέσεις του ΔΝΤ με την Κομισιόν και αποκάλυψε ότι οι θεσμοί έχουν διασπείρει τις δικές τους κόκκινες γραμμές: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). 

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, ενώ είναι χαραλκτηριστική δήλωση κυβενρητικού αξιωματούχου ότι «δεν μπορούμε να υποιχωρήσουμε σε όλα».

Η στάση των δανειστών πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο, μέχρι να διαφανεί διάθεση   συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία, να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν να υπάρξει προοπτική συμφωνίας, αλλά και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος δημοψήφισμα

«Oι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα. Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει αδιανόητη «τόσο την προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία», ενώ διαμηνύει ότι ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για δημοψήφισμα, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και οι εκλογές, ως απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών:

«Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. 

«Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία»  καταλήγει.