Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες πληροφορίες από τη Λεωφόρο Συγγρού, που ανέφεραν ότι στην ηγετική ομάδα του κόμματος έχει κυκλοφορήσει η πρόταση ακόμη και να καταψηφιστεί η συμφωνία ή μέρος αυτής, με στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου να σημειώνει στο newpost.gr ότι «την παράταση την ψηφίσαμε γιατί η χώρα ήταν στο αέρα. Δεν είμαστε δεδομένοι».

Το ενδεχόμενο αυτό σχολίασαν με δηλώσεις τους στελέχη της παράταξης, όπως ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος σημείωσε στο twitter πως «θέλω να πιστεύω ότι διαρροές που εμφανίζουν τη ΝΔ πως δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία με τους εταίρους, είναι προβοκατόρικες και όχι αληθινές…!», υπενθυμίζοντας ότι «τέτοιες διαρροές συγκρούονται άλλωστε με τις έως τώρα δηλώσεις, ότι μια συμφωνία είναι αναγκαία για να μην πέσει η χώρα στα βράχια».

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Real FM, ότι «πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι η ΝΔ δεν εύχεται τη δικαίωσή της δια της καταστροφής της χώρας… Άρα αυτό το οποίο όλοι ευχόμαστε είναι να υπάρξει μία συμφωνία. Ευχόμαστε να επικρατήσει η υπευθυνότητα. Ευχόμαστε και θα στηρίξουμε μία πορεία προς τα εκεί, διότι εμάς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ελλάδα».

Από τις Βρυξέλλες πάντως ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει «κινητικότητα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα κλείσει το ζήτημα, καθώς όπως είπε «κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία».

Η επίτευξη συμφωνίας πάντως της κυβέρνησης με εταίρους και δανειστές θα αποτελέσει και τη σπίθα που θα πυροδοτήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, καθώς τα κορυφαία στελέχη της παράταξης που έχουν ζητήσει έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν να καταλήξει η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να κινηθούν στο εσωκομματικό πεδίο.

Το στίγμα αυτό δόθηκε και από την κυρία Μπακογιάννη, η οποία προσδιόρισε ως το χρονικό σημείο για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών το κλείσιμο της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς όπως ανέφερε, δεν μπορεί κανένας να θέσει θέματα την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται κρεμασμένη σε μία κλωστή».

Οι διαβουλεύσεις πάντως ανάμεσα στα στελέχη που έχουν βγει μπροστά και προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν προχωρήσει, με τη συζήτηση να περιστρέφεται αυτή τη στιγμή, γύρω από το αν οι όποιες κινήσεις θα στοχεύουν στην ανασύνταξη και στην επανεκκίνηση της ΝΔ ή στη δημιουργία μιας νέας παράταξης.