Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Με το…φάντασμα ενός μεγάλου μνημονίου κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαπιστώνει ότι τα μαύρα σύννεφα πολλαπλασιάζονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συγκυβέρνηση κατανοεί πλέον, παρά το γεγονός ότι άλλα υπολόγιζε εξ αρχής, ότι οι πιστωτές, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, θα είναι σκληροί έως το τέλος, επιζητώντας την πλήρη υποταγή της. Και ο νοών νοείτο…Γι’ αυτό και πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά γραμμή και διαρροή, ότι επείγονται για τελική συμφωνία, όχι τον Μάιο, αλλά τον Ιούνιο.

Τα χρήματα τελειώνουν και είναι ζήτημα εάν μπορεί να αντέξει άλλο η οικονομία. Η συγκυβέρνηση κάνει απεγνωσμένες κινήσεις να βρει διέξοδο, αλλά οι πιστωτές, σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο, θέλουν την πλήρη αποδυνάμωσή της για πολλούς λόγους, ώστε να σταλεί και σαφές μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «πράσινο φως» να γίνει μια ύστατη κίνηση και σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Δραγασάκης, μαζί με τον κεντρικό παίκτη της διαπραγματευτικής ομάδας, τον αναπληρωτή υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είδαν σήμερα τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι δύο τους, ζήτησαν ουσιαστικά από τον κ. Ντράγκι να μην κλείσει και άλλο την στρόφιγγα της ρευστότητας.

Στο…«ευρωιερατείο» των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αξιοποιώντας βεβαίως και τα πολλαπλά λάθη της συγκυβέρνησης σε πολλά επίπεδα, έχουν αποφασίσει να μην χαριστούν στην Αθήνα…και δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις.

Τα μηνύματα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει θετικό σήμα για επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας στο Βrussels Group έως την Τετάρτη, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι οι κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ημερών.

Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει εάν θα υπάρξει η προσδοκώμενη προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να... ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων που θα μπορεί να εκδίδει το Δημόσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δύο επερχόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και μισθών και συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν και δεν ωραιοποιούν την κατάσταση, ότι τα χρήματα για την καταβολή συντάξεων την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στο «παρά ένα».

Ο κίνδυνος η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επερχόμενες υποχρεώσεις της είναι ορατός και το πιθανό σενάριο είναι να μην αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν για τα έντοκα, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Αθήνας διαρκώς στενεύουν, παρά την επιμονή σε «κόκκινες γραμμές» που διακηρύσσει διαρκώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα κρατικά ταμεία έχουν πλέον αδειάσει.

Και το ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι αρχίζει σταδιακά η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πολίτες τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο της ρήξης και ότι αυτή συνεπάγεται, ενώ την ίδια στιγμή η αριστερή πτέρυγα…«σέρνει» από το γιακά τους «προεδρικούς»!